Komplikacije

Migranti ne žele u Blažuj

Vlada Federacije je primila izvještaj o novoj mogućoj lokaciji za smještaj migranata. No, tu se pokazalo kako se država bori s ovim problemom.  
Vijesti / Flash | 06. 12. 2019. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Migranti koji su smješteni u kampu Vučjak znaju za moguće izmještanje s te lokacije, međutim poručili su sa ih iz Unsko-sanskog kantona mogu odvesti samo silom.

Oni naime žele samo u Europsku uniju, javlja N1 iz kampa Vučjak.

Naime, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić je najavio da će u roku od 15 dana svi migranti iz privremenog prihvatnog centra Vučajk biti premješteni u vojarnu u Blažuju, nadomak Sarajeva, gdje su u tijeku posljednji adaptacijski radovi.

Kada je riječ o Vučjaku, kojeg nevladine i humanitarne organizacije smatraju neuvjetnim za smještaj migranata, Mektić je kazao da će u skladu s dogovorom koji je državno Ministarstvo sigurnosti postiglo s Vladom FBiH, vojarna u Blažuju biti novi prihvatni centar za te ljude.

S druge strane, Vlada Federacije je na sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu, primila izvještaj o novoj mogućoj lokaciji za smještaj migranata. No, tu se pokazalo kako se država bori s ovim problemom.

Naime, predložena je lokacija na lokalitetu vojarne Ljubače, u Živinicama. No, utvrdilo se kako je vojarnu sama Vlada već ranije iznajmila na 10 godina i to za držanje divljih životinja. Istodobno, u izvještaju koji se našao pred Vladom, utvrđeno je i da je tlo oko vojarne kontaminirano minama.

Istodobno je objavljeno kako je ministar sigurnosti Dragan Mektić dogovorio na sastanku u Sarajevu s premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem da se migranti početkom idućeg tjedna izmjeste s lokacije Vučjak u druge prihvatne centre izvan Unsko-sanskog kantona, te da ovaj neformalni kamp bude zatvoren.

Na današnjem sastanku, čija je tema bila rješavanje migrantske situacije na području Unsko-sanskog kantona, dogovoreno je da se intenziviraju aktivnosti za formiranje novog prihvatnog centra izvan naseljenih mjesta na području ovog kantona u koji bi se postepeno izmjestili migranti iz prihvatnih centara Bira i Miral, priopćeno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku je konstatirano i da su najranjivije kategorije, odnosno obitelji s djecom i maloljetnici bez pratnje smješteni u adekvatan smještaj u Borićima, Sedri, Salakovcu i Azilantskom centru Delijaš i da imaju sve potrebne humanitarne i druge uvjete za boravak.

 

Kopirati
Drag cursor here to close