Migrantska kriza

Migranti izmješteni, Vučjak pust

Akciju premještanja migranata proveo je MUP USK uz nadzor Crvenog križa, te Međunarodne organizacije za migracije.
Vijesti / Flash | 11. 12. 2019. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blizu 700 migranata u utorak je u 14 autobusa izmješteno s lokacije Vučjak kod Bihaća. Oni su kasno u nooć stigli u vojarnu Ušivak nadomak Hadžića, gdje će biti njihov privremeni smještaj, dok je druga grupa migranata stigla i u Blažuj - vojarnu za koju su govorili da neće biti spremna u iduća tri do četiri tjedna.

Akciju premještanja migranata proveo je MUP USK uz nadzor Crvenog križa, te Međunarodne organizacije za migracije.

Nakon akcije izmještanja migranata N1 je išla na teren kod Vučjaka, a tamo nije zatekla nijednog migranta. Kamp je blatnjav nakon kiše koja je pala. Terenom se širi nesnosan miris, što je posljedica ostataka hrane, ali i drugih ostataka u kampu. To potvrđuje ono na što su mediji odavno upozoravali a to je da su zaista loši uvjeti u tom kampu te da je bilo krajnje vrijeme da se zatvori.

N1 zaključuje kako nije isključeno da danas zateknu nekog migranta u Vučjaku jer je određeni broj pobjegao u planine kada su saznali da će ići u Sarajevo, no nije izvjesno što će biti s preostalim.

Sigurno je da u USK smještajnih kapaciteta za migrante nema te tako u kampu Bira boravi 1.900 osoba i tu su loši uvjeti s obzirom na to da više od 400 migranata boravi tu od mogućeg kapaciteta.

Vlasti USK i dalje inzistiraju da se i ovi kampovi izmjeste. Jedni kažu da će morati biti napravljen dodatni kamp na teritoriji USK te jedan van kantona, negdje u Bosni i Hercegovini.

Foto:Index.hr / Prvi konvoj je stigao oko 23 sata te su smješteni u Ušivak

N1 se ovoga jutra javio iz Blažuja, gdje je jedan broj migranata jutros oko 5 sati stigao. Oko 300 migranata je prebačeno iz Vučjaka u vojarnu u Blažuju, što je bio drugi konvoj koji je išao iz Vučjaka. Prvi konvoj je stigao oko 23 sata te su smješteni u Ušivak. Iako se govorilo da neće doći u Blažuj prije nego bude sve osposobljeno, ipak su smješteni i boravit će u toj vojarni.

Primjetan je određen broj firmi koje završavaju vojarne, kao što je uvođenje električne energije i komunalija. Također, prisutan je i mali broj policajaca.

Nitko od novinara sinoć nije mogao ući u Ušivak u kojem je do sada boravilo oko 400 osoba i sada je taj broj uduplan i uglavnom su bile smještene obitelji, dok su u Vučjaku bili mlađi ljudi, samci.

Iz IOM-a kažu da je sve spremno i da neće biti problema da izdrže tamo dva tjedna nakon čega će biti prebačeni u vojarnu u Blažuju.

U Ušivku važe i jasna pravila ponašanja te slijedi izbacivanje onih koji ih ne budu poštovali.

Kopirati
Drag cursor here to close