Uspostavljanje prometa

Migranti izmješteni, deblokada granice nakon sedam dana

Tijekom izmještanja migranata, koje je trajalo nešto manje od sat vremena nisu zabilježeni nikakvi incidenti
Vijesti / Flash | 30. 10. 2018. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anadolija / Šatorsko naselje koje su ranije postavili migranti

Blizu 200 migranata koji su proteklih sedam dana boravili na međunarodnom graničnom prijelazu "Maljevac" uspješno je izmješteno u halu Miral koja se nalazi u Velikoj Kladuši čime su se stekli svi uvjeti da se Granični prijelaz Maljevac otvori i da se ponovo uspostavi promet između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Migranti su nakon više od pola sata pregovora s pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona dogovorili napuštanje Međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša - Maljevac te su autobusima prevezeni u halu firme Mistral koja se nalazi u mjestu Polje kod Velike Kladuše.

Tijekom izmještanja migranata, koje je trajalo nešto manje od sat vremena nisu zabilježeni nikakvi incidenti, a s obzirom da je jedan od uvjeta Granične policije Republike Hrvatske za otvaranje Međunarodnog graničnog prijelaza Maljevac bio i izmještanje migranata, očekuje se da će promet uskoro biti uspostavljen.

Glasnogovornica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Edita Selimbegović u izjavi za Klix.ba je kazala kako će (IOM) osigurati sve što je potrebno za normalan boravak migranata u hali Miral u Velikoj Kladuši.

"Oni će već u 19 sati imati večeru, osigurat ćemo krevet i sve što je potrebno za njihov boravak u hali", kazala je Selimbegović.

U Velikoj Kladuši jučer su prosvjedovali i gospodarstvenici koji su kazali kako su nakon sedam dana blokade MGP Velika Kladuša - Maljevac štete po njihovom poslovanju nenadoknadive te da je potrebno poduzeti konkretne mjere na premještanju migranata i otvorenju graničnog prijelaza.

Danas je predsjedavajući Općinskog vijeća Velika Kladuša Fikret Bašić uputio urgenciju Graničnoj policiji BiH i Ministarstvu unutarnjih poslova USK za deblokadu Graničnog prijelaza Velika Kladuša - Maljevac što je veoma brzo realizirano i migranti su premješteni s ove lokacije.

 

MGP Velika Kladuša/Maljevac od večeras otvoren za promet

Međunarodni granični prijelaz Velika Kladuša/Maljevac, koji je proteklih dana zbog bio zatvoren za promet, bit će ponovno otvoren večeras od 19 sati.

"Nakon što su policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona uz asistenciju pripadnika Granične policije BiH izmjestili migrante s lokacije u blizini Međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša/Maljevac, od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Granična policija BiH informirana je da će Međunarodni granični prijelaz Velika Kladuša/Maljevac biti otvoren za promet od 19 sati", priopćeno je iz Granične policije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close