Ministarstvo sigurnosti

Migranti iz vlaka će autobusima biti odvezeni u Ušivak

Ministarstvo sigurnosti BiH osigurava dodatne kapacitete za smještaj migranata, a posebno obitelji s djecom
Vijesti / Flash | 24. 10. 2018. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić razgovarali su danas o migrantskoj i sigurnosnoj situaciji na području Bihaća, posebno oko rješavanja situacije sa zaustavljenim vlakom u kojem su se nalazili migranti. Dogovoreno je da se migranti autobusima vrate za Sarajevo i smjeste u centar Ušivak koji je danas počeo s radom.

Također, Mektić je danas u Sarajevu održao sastanak sa Anne-Christine Eriksson, rezidentnom predstavnicom UNHCR-a za BiH na kojem je razgovarano o pružanju zdravstvene zaštite u prihvatnim centrima za migrante, posebno u Ušivku i na području USK.

Ministar Mektić je insistirao da se što prije osigura pružanje zdravstvene zaštite u prihvatnom centru u Bihaću, čije otvaranje se očekuje do kraja tjedna.

“Potrebno je da što više usluga, od registracije do zdravstvene zaštite bude objedinjeno na jednom mjestu, odnosno u prihvatnom centru kako bi se smanjila potreba migranata da te usluge dobivaju izvan centra. Moramo pružiti adekvatnu zaštitu migrantima, ali također i omogućiti lokalnoj zajednici da normalno funkcionira i da se građani osjećaju sigurno”, kazao je Mektić.

Ministarstvo sigurnosti BiH će također osigurati veći broj mjesta u Azilantskom centru u Delijašu za prijem migrantskih obitelji s djecom. Ministarstvo sigurnosti BiH, na ovaj način želi u nadolazećim hladnijim danima pružiti što bolju zaštitu za najugroženije kategorije migranata. Podsjećamo, za ovu namjenu već se koriste hotel Sedra u Cazinu i Salakovac kod Mostara.

Podsjećamo, talgo vlak koji je sinoć oko ponoći stigao iz Sarajeva u Bihać, blokiran je zbog 90 migranata koji se nalaze u njegovim vagonima. Vlak se trenutno nalazi u željezničkoj stanici u Bihaću, a osigurava ga policija koja ne dozvoljava migrantima da iz njega izađu.

''Moje upute od jučer su bile jasne, ali Željeznice Federacije BiH traže uplatu od 3.500 KM da te migrante vrate nazad. Mi smo u kontaktu s Međunarodnom organizacijom za migrancije (IOM), jer su oni ti koji trebaju da riješe taj problem zato što su zaduženi za te migrante'', rekao je  ranije komesar policije USK Mujo Koričić u obraćanju novinarima nakon sastanka Operativne grupe Vlade USK za kontrolu i nadzor nadmigrantskom krizom.  

Kopirati
Drag cursor here to close