(Cyber) linč

Midhat Hubijar: Moj sin tri godine ne ide u Internacionalnu školu, svi smo u šoku!

Vijesti / Flash | 06. 01. 2016. u 19:37 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Moj sin već tri godine ne pohađa Internacionalnu školu na Ilidži i definitivno nema ništa s tim događajima! U šoku smo, dijete je u šoku i pod strašnim pritiskom, kao i čitava obitelj, nitko ne izlazi iz kuće! Moj sin se našao na spisku koji je netko iz tko zna kakvih razloga plasirao na internet. Toliko je potresen da smo morali čak angažirati i psihologa da mu pomogne", kaže za Slobodnu Bosnu uznemireni Midhat Hubijar, otac jednog od dječaka čije ime se našlo na spisku.

Kaže da je tek krajem dana pregledao društvene mreže i portale, i najavljuje da će već sutra s odvjetnicima poduzeti mjere:

"Pokrenut ćemo tužbe i kaznene prijave protiv portala i onih koji su preko društvenih mreža objavljivali ime i upućivali prijetnje i koji su pokrenuli svu tu hajku. Dijete se mora zaštititi, i mora znati da je zaštićeno, jer ovo što cijeli dan proživljava, kao i svi mi s njim, potpuno je nepodnošljivo!", kazao je Hubijar.

Roditelji Mahira Rakovca: Ne želimo atmosferu linča

Roditelji tragično preminulog Mahira Rakovca, Alisa Mahmutović i Dubravko Lovrenović, oglasili su se danas nakon što su pojedini mediji objavili imena navodnih zlostavljača njihovog sina.

"Budući da je cijela priča o tragičnoj smrti našeg sina Mahira preplavila gotovo sve medije i da se ljudi, s razlogom, osjećaju pomalo nemoćni i zgroženi da su se takve stvari mogle dešavati u našem gradu, pored nas, a posebno nad činjenicom da su nastavnici ćutali o svemu, dobijamo informacije da se stvara svojevrsna atmosfera linča, koju nikako ne bismo željeli i ona ničemu ne bi doprinijela. To je sasvim razumljivo jer se svi osjećamo nemoćni, ali moramo pustiti da rade one čija je to nadležnost", navode roditelji.

"Želimo samo da se, što je prije moguće, cijela horor priča oko Mahirove smrti rasvijetli do kraja – zbog njega, zbog nas i zbog vas. Da se više nikada nijednom djetetu ne desi ono što se desilo Mahiru, i da se nikada nijednom roditelju ne desi ono što se dešavlo nama. Želimo vjerovati Tužiteljstvu, oni su tu radi nas i ne bismo smjeli raditi njihov posao. Na kraju, imena su, možda, i nebitna, ali je situacija u obrazovanju alarmantna i obavezuje nas sve na hitne promjene, budući da svijet na nama ne ostaje", stoji u pismu Alise Mahmutović i Dubravka Lovrenovića, roditelja tragično preminulog Mahira Rakovca.

Podsjetimo, portali u Bosni i Hercegovini preplavljeni su govorom mržnje i pozivima na nasilje nakon samoubojstva 14-godišnjeg dječaka, ali i zbog najave proslave 9. siječnja kao dana Republike Srpske pa su novinarske udruge pozvale uredništva da to spriječe upozoravajući na moguće teške posljedice.

Iz udruge "BH novinari" objasnili su da su se na portalu Klix, kojemu je sjedište u Sarajevu, pojavili komentari u kojima se poziva na nasilje nad svima onima koji budu obilježavali 9. siječnja kao dan RS dok se na društvenim mrežama Facebook i Instagram pojavio popis imena šest malodobnih osoba koje su označene kao krivci za smrt Mahira Rakovca.

Taj je dječak 14. prosinca počinio samoubojstvo, a njegovi su roditelji nakon toga objavili da je to posljedica vršnjačlkog nasilja kojemu je bio izložen u Internacionalnoj osnovnoj školi na Ilidži.

Roditelji su sve prijavili policiji i traže kažnjavanje učenika koji su zlostavljali njihovo djete, ali i nastavnika za koje tvrde da su za sve to znali no nisu poduzeli ništa kako bi spriječili nasilje.

Mediji i javnost pružili su punu potporu roditeljima, a od vlasti traže brzo reagiranje uključujući otkrivanje i kažnjavanje odgovornih i uvođenje strožije kaznene politike za počinitelje vršnjačkog nasilja.

Kopirati
Drag cursor here to close