Kolinda Grabar-Kitarović

'Mi smo pobjednički narod. Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska'

Vijesti / Flash | 15. 02. 2015. u 11:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju nešto iza 12 sati na Trgu sv. Marka svečano je prisegnula za prvu hrvatsku predsjednicu i time započela petogodišnji mandat.

Prisegom na Ustav RH pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec i sucima toga suda, Grabar-Kitarović je svojom čašću prisegnula na savjesno i odgovorno obavljanje dužnosti predsjednice Republike, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana, javlja Hina.

Obvezala se da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske.

"Tako mi Bog pomogao"

Svečanu prisegu je završila riječima "Tako mi Bog pomogao" uz gromoglasni pljesak i skandiranje okupljenih "Hrvatska, Hrvatska", a potom i potpisala prisegu te od sutkinje Omejec primila predsjedničku lentu.

U trenutku primanja lente prema svečanoj pozornici pristupili su pripadnici Počasno-zaštitne bojne, a jedan od njih sa zastavom Republike Hrvatske došao je na pozornicu. Predsjednica Republike dala je počast zastavi, a istodobno su s Tuškanca topovi Oružanih snaga ispalili deset počasnih plotuna.

Tijekom davanja počasti zastavi RH izveden je recital "Himna slobodi" Ivana Gundulića.

"S neizmjernim ponosom, ali istodobno svjesna velike odgovornosti, preuzimam dužnost hrvatske predsjednice", rekla je.

Prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je građankama i građanima Hrvatske na početku svog inauguralnog govora da s ponosom, ali svjesna odgovornosti, preuzima dužnost kao jedna od njih, te da će dati sve od sebe da Hrvatska postane bogatom državom, javlja Hina.

Uputivši pozdrav Hrvaticama i Hrvatima u domovini i svijetu te svim hrvatskim državljankama i državljanima, kao i gostima inauguracije, predsjednica Republike kazala je kako se upravo položenom prisegom obvezala da će služiti hrvatskom narodu i svim hrvatskim državljanima.

Uputila je i zahvalu svima koji su svoje živote tijekom tisućljetne borbe za hrvatsku samostalnost, ugradili u temelje moderne hrvatske države, a posebnu zahvalnost iskazala je braniteljima koji su, naglasila je, bili i ostat će zaglavni kamen naše domovine Hrvatske.

Posebna zahvalnost Tuđmanu

"Osobitu zahvalnost dugujemo prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, predvodniku tog povijesnog pothvata i utemeljitelju suvremene hrvatske države", dodala je Grabar-Kitarović uz aplauz i skandiranje okupljenih "Franjo, Franjo".

 

 Poručila je da će biti predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredjeljenje, etničku, vjersku i spolnu orijentaciju i pripadnost te da će beskompromisno štititi socijalno najugroženije.

Potom se izravno obratila svim građanima Republike Hrvatske.

"Hrvatice i Hrvati, građanke i građani Hrvatske! Vi ste mi ukazali povjerenje i vama ću polagati račune! Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica. Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati nego umirati, gdje će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svoga rada", kazala je Grabar-Kitarović na početku svoga inauguralnog govora.

Mišljenja Mostaraca

Reporteri Hrvatske radiotelevizije napravili su anketu i u Mostaru, gdje su nasumični građani rekli kako se nadaju i vjeruju da će Hrvatska ići novim putem i da će Hrvati iz BiH imati veću potporu.

''Osobno gledam hrvatsku predsjednicu kao Davida koji ima skroman alat i nadam se da će savladati Golijata'', rekla je gospođa iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close