Mesihović

Ukoliko bude potrebe, velika karantena za Federaciju bit će u nekom vojnom prostoru

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović danas je na sjednici Skupštine KS kazao da je koronavirus javna zdravstvena prijetnja, za sada nije pandemija, ali će doći do tog stadija.
Vijesti / Flash | 11. 03. 2020. u 13:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović danas je na sjednici Skupštine KS kazao da je koronavirus javna zdravstvena prijetnja, za sada nije pandemija, ali će doći do tog stadija.

- Ne treba stvarati paniku, jer naš zdravstveni sistem funkcionira na nivou Federacije BiH i kantona, a Vlada KS je predvidjela neophodna sredstva za zdravstvene ustanove - kazao je Mesihović.

Po njegovim riječima, zdravstveni sustav ne prepoznaje laboratorij, već karantenu, stoga će, ukoliko bude potrebe, velika karantena za FBiH biti u nekom vojnom prostoru, vojarni.

Naveo je da Vlada FBiH nije donijela odluku o prekidu nastave u školama, te da KS još uvijek nema potrebu za donošenjem takve odluke.

Predsjednica Kriznog stožera kantonalnog ministarstva zdravstva Aida Pilav je zastupnike Skupštine KS izvijestila da u svijetu postoji više od 100.000 slučaja zaraženih koronavirusom.

Među državama koje su na spisku sa potvrđenim slučajevima je i BiH, u entitetu RS ih je četiri a u FBiH tri.

- BiH ulazi u grupu država sa malim brojem potvrđenih slučajeva koronavirusa. Ukupan broj osoba koje su pod strogim zdravstvenim nadzorom je 98, a za 26 pacijenata je već završen nadzor. Nema samoinicijativnog testiranja - kazala je ona.

Potvrdila je da su timovi spremni za tretiranje pacijenata, te da je i zaštitna oprema za liječnike dostatna, jer, kako je pojasnila, to je nešto što je svaka zdravstvena ustanova imala i prije.

Kontinuirano se prate i preporuke svjetskog i europskog zdravstvenog centra, da te preporuke svi moraju poštovati i u skladu s tim donositi odluke.

- Svi pravni subjekti odgovorni su za provođenje Zakona zdravstvene zaštite stanovništva, a trenutno je neophodna i pojačana mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. U KS nema širenja korona virusa, osim tri slučaja, ali moramo imati spreman scenarij - zaključila je Pilav.

Zastupnici Skupštine KS izrazili su i zabrinutost zbog migranata kojih je sve više kako u BiH, tako i u Kantonu Sarajevo, ali je ministar unutarnjih poslova KS Ismir Jusko kazao da svi koji poštuju Ustav i Zakon neće imati problema, ukoliko ne, onda će policija poduzimati mjere u skladu sa zakonom.

Migrantski kampovi su pod ingerencijom Ministarstva sigurnosti BiH, ali također i Krizni stožer KS će pomoći ukoliko to bude zatraženo.

Pojedini zastupnici tražili da se obustavi nastava u školama, ali je ministar Mesihović kazao da će odluka biti donesena na osnovu preporuke Kriznog stožera.

Mjere prevencije zaštite od koronavirusa poduzete su i u vozilima javnog gradskog prijevoza, vozila se čiste i dezinficiraju svaki dan, ali i uposlenici poduzimaju mjere samozaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close