Važnost slobode

Merkel traži od Erdogana da poštuje slobodu mišljenja: 'Oporba je dio demokracije'

Vijesti / Flash | 02. 02. 2017. u 18:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je u četvrtak važnosti slobode medija i izražavanja u razgovoru s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, tijekom posjeta Ankari kojemu je cilj osnažiti zategnute odnose između dviju saveznica u NATO-u.

Za svog prvog posjeta Ankari nakon neuspjelog puča u Turskoj u srpnju prošle godine, Merkel je rekla da je s Erdoganom razgovarala o Siriji i Iraku te da su se suglasili oko bliskije suradnje u borbi protiv terorizma, piše Hina.

Upitana za ustavne izmjene koje bi trebale ojačati Erdoganove ovlasti i o kojima bi se trebalo odlučivati na referendumu u travnju, Merkel je istaknula važnost slobode izražavanja.

"Vidjeli smo kako je nakon propalog puča turski narod ustao u obranu demokracije i za vladavinu demokracije u Turskoj", rekla je kancelarka na zajedničkoj konferenciji s Erdoganom.

"Upravo zbog toga je važno, u ovom odlučujućem trenutku, podržati slobodu mišljenja i, u vezi s tim, razgovarali smo o slobodi medija", dodala je.

Neke države, uključujući Njemačku, smatraju da Erdogan iskorištava neuspjeli puč za obračun s disidentima. "Oporba je dio demokracije", istaknula je Merkel.

Erdogan je izjavio da u četvrtak ili petak očekuje da mu parlament pošalje zakon o ustavnim promjenama. Kada ga odobri, izborno povjerenstvo će službeno odrediti datum održavanja referenduma, vjerojatno početkom travnja.

"Nema govora o tome da će se ukinuti podjela vlasti", rekao je Erdogan o tom prijedlogu kojim će se parlamentarnu sustav zamijeniti predsjedničkim.

"To daje mogućnost izvršnoj vlasti da bude učinkovitija. Sudbena vlast će zadržati svoje ovlasti i u novom sustavu", naglasio je turski predsjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close