Liderima zemalja G20

Merkel poručila: Moramo biti spremni na kompromis; Papa ukazuje na prioritete

Vijesti / Flash | 07. 07. 2017. u 13:40 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel održala je uvodno obraćanje liderima grupe G20 na otvaranju jednog od najvažnijih susreta posljednjih godina te istaknula kako svi prisutni moraju zajedno raditi za boljitak civilizacije, javlja ''Guardian''.

Merkel, domaćin skupa u Hamburgu je istaknula u svom govoru da milijuni ljudi širom svijeta očekuju i nadaju se da lideri najjačih ekonomija u svijetu mogu doprinijeti rješavanju svjetskih problema.

Merkel je rekla da je sigurna u to da svi prisutni lideri, među kojima su i američki predsjednik Donald Trump, ruski lider Vladimir Putin, kineski predsjednik Xi Jinpin, predsjednik Turske Recep Tajjip Erdogan i drugi, žele uložiti napore da se postigne ''dobar rezultat''.

Njemačka kancelarka je istaknula da se rješenja ''mogu pronaći samo ako postoji spremnost na kompromis''.

Merkel se liderima obratila na početku radnog ručka na kojem će čelnici najmoćnijih svjetskih država razgovarati o globalnoj ekonomiji i trgovini. Ona je dodala da niko ne bi trebao oklijevati da identificira i govori o različitim stajalištima. 

Posjećamo, Summit G20 počeo je danas u Hamburgu, a završava se sutra, a za vrijeme održavanja Summita održan je niz demonstracija građana, te je ozljeđen velik broj policajaca.

Papa čelnicima ukazao tko treba biti prioritet

Papa Franjo je pozvao čelnike Grupe 20 da prioritet njihovog summita budu siromašni i izbjeglice.

Papa Franjo je rekao da je "u srcima i umovima čelnika i u svakoj fazi usvajanja političkih mjera, potrebno apsolutnu prednost dati siromašnima, izbjeglicama, onima koji pate, raseljenima, prognanima, bez razlikovanja na osnovu nacionalne, rasne, vjerske i kulturološke pripadnosti", javlja AP.

Papa je također pozvao čelnike da odbace oružane sukobe, tražeći okončanje "beskorisnih masakra".

Cilj G20, kako je Papa istaknuo, "je miroljubivo rješavanje ekonomskih razlika".

Papa je također rekao da bi čelnici trebali "preći na duboko promišljanje" činjenice da samit okuplja 20 zemalja koje proizvode 90 posto robe i usluga na svijetu, dok oni koji najviše pate su najmanje zastupljeni na svjetskoj sceni.

Kopirati
Drag cursor here to close