prvostupanjska presuda

Memić i drugi: Potvrđena osuđujuća presuda za Trusinu

Vijesti / Flash | 09. 01. 2017. u 14:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Odjela i za ratne zločine Apelacijskog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 29. prosinca 2016. godine drugostupanjsku presudu od 7. studenog kojom su žalbe branitelja optuženih Mensura Memića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića odbijene kao neosnovane, te je prvostupanjska presuda Suda BiH od 1. rujna 2015. godine u osuđujućem dijelu potvrđena.

U preostalom, nepobijanom dijelu, prvostupanjska presuda je ostala neizmijenjena. Presudom Suda BiH optuženi Memić i Hodžić oglašeni su krivim za kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a optuženi Bojadžić oglašen je krivim za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

S tim u vezi Sud je optuženog Memića osudio na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, Hodžića na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, a optuženom Bojadžiću utvrdio za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva kaznu zatvora u trajanju od 12, a za kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika kaznu zatvora u trajanju od deset godina, te ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Istom presudom, optuženi Dževad Salčin, Senad Hakalović i Nedžad Hodžić oslobođeni su od optužbe da su radnjama opisanim u izreci oslobađajućeg dijela pobijane presude počinili i to: Salčin kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, Hakalović kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika te Hodžić kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Rješenjem Suda BiH od 17. ožujka 2016. godine, pobijana presuda je postala pravosnažna u oslobađajućem dijelu u odnosu na Hakalovića i Salčina sa 8. veljače 2016. godine, s obzirom da Tužiteljstvo nije izjavilo žalbu protiv prvostupanjske presude.

Protiv te presude u osuđujućem dijelu žalbe su blagovremeno izjavili branitelja optuženih Mensura Memića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića.

Vijeće Apelacijskog odjeljenja je 7. studenog 2016. godine održalo sjednicu na kojoj su branitelji optuženih ukratko izložili razloge žalbi, ističući da u cijelosti ostaju kod svih žalbenih razloga i prijedloga.

Tužitelj je također na sjednici vijeća ukratko izložio odgovore na žalbe, ističući da ostaju kod svih pismeno iznesenih razloga i prijedloga, dodajući u usmenom izlaganju da se i žalba branitelja optuženog Mensura Memića odbije kao neosnovana, nakon čega su se i obrane svih optuženih ukratko osvrnuli na iznesene navode tužitelja.

Vijeće Apelacijskog odjeljenja je ispitalo pobijanu presudu u okviru žalbenih prigovora, te je donijelo odluku, priopćeno je Suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close