Ušivak

Mektić: Vojarna u Hadžićima je od sutra na raspolaganju za migrante

Dodao je da će to biti dnevna operativna aktivnost koju će pratiti i prema situaciji prilagođavati mjere i radnje.
Vijesti / Flash | 05. 06. 2018. u 16:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je izjavio da bi vojarna Ušivak u Hadžićima od sutra trebala biti na raspolaganju za smještaj migranata. 

''Od sutra trebamo da dobijemo na raspolaganje i vojarna Ušivak u Hadžićima koja ima prilično veliki kapacitet i onda ćemo vršiti određena rasterećenja'', kazao je Mektić novinarima u Sarajevu.  

Dodao je da će to biti dnevna operativna aktivnost koju će pratiti i prema situaciji prilagođavati mjere i radnje. 

Najavio je da bi u četvrtak popodne trebao imati sastanak s premijerima Unsko-sanske županije i Federacije BiH, da pokušaju naći zajedničko rješenje za tu županiju, da vide definitivno mogućnost Agrokomercovog objekta. 

''Nemamo sad nikakvu izvanrednu situaciju, iznimno alarmantnu situaciju. Sve se odvija u okviru institucija. Dobili smo potvrdu i MUP-a RS da će poslati 60 policajaca, a policije Brčko Distrikta 15 policajaca kao ispomoć na zaštiti granice. Tehnički se sad radi na uvođenje te policije na granicu i nadam se da će to dati dobre rezultate'', naveo je ministar sigurnosti BiH. 

Napominje da su prilivi migranata svakodnevni, te da se u posljednjih 15 dana prilično smanjio njihov broj, da bi tokom proteklog vikenda imali neuobičajeno povećanje. 

''Do sada ih je, sa 3. junom, ušlo oko 5.300, to je stvarna cifra'', kazao je Mektić, napominjući da do sada ni jedan azil nije odobren.

Kopirati
Drag cursor here to close