Bliski istok i Azija

Mektić: U BiH se s vremena na vrijeme otkrije grupa migranata

Vijesti / Flash | 08. 02. 2017. u 16:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da u BiH trenutno nema masovnih kretanja migranata, ali da nadležne službe prate situaciju u zemlji i regiji.

"Službe za provođenje zakona povremeno otkrivaju grupe koje krijumčare nelegalne migrante preko BiH. Riječ je o grupama do deset migranata porijeklom iz zemalja Bliskog istoka i Azije", rekao je Mektić u Beču na ministarskoj konferenciji posvećenoj izazovima migracija.

Mektić je izrazio spremnost Ministarstva sigurnosti BiH da sudjeluju u izradi i provođenju planova za zajedničko upravljanje izazovima migracija, priopćeno je iz resornog ministarstva.

Na konferenciji "Zajedničko upravljanje izazovima migracija" sudjeluju
ministri unutarnjih poslova i obrane Mađarske, Češke i Austrije, zajedno s kolegama iz Salcburg foruma i Grupe prijatelja iz zemalja zapadnog Balkana.

Ministri su potpisali deklaraciju, kojom su se obavezali na zajedničko djelovanje i suprotstavljanje sigurnosnim izazovima migrantske krize.

Iako je broj dolazaka migranata znatno smanjen, posebno na Mediteranu, istaknuto je da je pritisak i dalje visok, te i dalje predstavlja veliki izazov za cijelu regiju, piše Srna.

U deklaraciji je posebno istaknuto da je značajno da ruta na zapadnom Balkanu ostane zatvorena.

Upozoreno je da se putovi migracije mogu brzo promijeniti i da krijumčari ljudi mogu pronaći nove putove i iskoristiti očajnu situaciju migranata, te da države EU i zapadnog Balkana u tom slučaju treba da odgovore koordinirano i efikasno.

Dogovoreno je da do travnja bude izrađen zajednički akcijski plan, uključujući plan za odgovor na krizu.

Kopirati
Drag cursor here to close