Počelo suđenje

Mektić tvrdi: Optužnica je puna laži

Suđenje je počelo čitanjem optužnice koja Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koji je financirala Europska unija.
Vijesti / Flash | 04. 06. 2020. u 19:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na početku suđenja bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i drugima, Tužiteljstvo BiH je najavilo da će dokazati interesno dodjeljivanje ugovora i protupravno sticanje imovinske koristi.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice koja Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, koji je Europska unija (EU) financirala sa 198.454 eura u periodu 2015.-2017. godine.

Obrane nisu iznosile uvodne riječi, ali su navele da optužnica obiluje netočnim podacima i manjkavostima, prije svega u pogledu nedostatka vještačenja.

Mektić, koji je zastupnik u Parlamentu BiH, optužen je kao bivši ministar sigurnosti BiH, Golijanin kao njegov šef ureda, Agić kao pomoćnik ministra u Odjelu za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.

Tužiteljica Vedrana Mijović pročitala je optužnicu od devet točaka. Mektić je optužen da je nakon iskazanih potreba entitetskih civilnih zaštita pokrenuo javnu nabavku opreme za vatrogasce i zaključio ugovor s dobavljačem iz Rijeke, firmom „Teh-Projekt inžinjering“ u vrijednosti od 124.000 KM.

Pogodovanje dobavljaču

Kako se navodi u optužnici, firma „Teh-Projekt inžinjering“ je 28. lipnja 2017. obavijestila da nije u mogućnosti izvršiti ugovorene obveze, nakon čega je Mektić, iako je ugovor bio ništavan zbog nedostavljenih bankarskih garancija, zaključio aneks kojim je rok isporuke produžen, te se suglasio za izmjenu specifikacije za veličinu vatrogasnih rukavica.

Prema optužnici, Mektić je pogodovao dobavljaču, kojem je uplaćeno 124.940 KM – iznos protupravne imovinske koristi koji je ostvarila firma.

„Koristeći poziciju ministra, nabavio je opremu suprotnu potrebama, pa su umjesto čizama isporučeni opasači i metlice koje se ne koriste 30 godina. Umjesto vatrogasnih, isporučene su industrijske kacige“, kazala je Mijović.

Agiću i Garapliji na teret je stavljeno da su iskoristili položaj članova odbora projektnog tima i angažirali vanjske suradnike, inače zaposlene u INZA-i, kojima su u 2015. i 2016. isplaćivane mjesečne naknade od 1.200 do 2.060 KM.

Kako se navodi, iako je bilo predviđeno da poslove obavljaju u Ministarstvu, oni su nastavili raditi u INZA-i. Prema optužnici, angažirani suradnici su isplaćene naknade predavali u INZA-u, a sebi su zadržali deset procenata.

„Ovi ugovori su bili fiktivni, a neki su napravljeni retroaktivno… Novac su podizali i sebi zadržali deset procenata, a ostalo predavali u Garaplijinu firmu. Na taj način Garaplija i Agić izvukli su 35.341 KM“, kazala je Mijović.

U optužnici se navodi da je kasnije jedna suradnica, koju je poznavao Golijanin, na njegov prijedlog angažirana u ovom projektu, a da je poslije favoriziranjem dobila i stalno zaposlenje.

Ministarstvo je, prema optužnici, angažiralo firme Golijanove supruge i njihovog kuma, s kojima je sklopljeno više ugovora za tiskanje brošura, letaka, kalendara i drugog materijala. Kako se navodi, Golijanin je od službenika Ministarstva tražio da od firmi zatraži ponude za obavljanje tih poslova.

Agić i Garaplija se terete i da su favorizirali firmu „Revizor“ koja je obavila reviziju poslovanja u okviru projekta, kao i za procedure prilikom izbora trenera i edukatora, prilikom čega su povrijeđena prava drugih ponuđača.

Ugovore o angažiranju suradnika i dodjeli poslova, prema optužnici, potpisivao je Mektić. On se tereti i za još neka angažiranja direktnim sporazumom.

Agiću je na teret stavljeno i da je izvršio diskriminaciju na osnovu polova, jer je od jedne zaposlenice Ministarstva bezbjednosti, koja je radila na ugovoru o djelu, tražio seksualni odnos dok su u maju 2015. bili na službenom putu u Crnoj Gori. Prema optužnici, ona je to odbila, a on joj je sutradan rekao da razmisli, spominjući njen radni angažman.

140 materijalnih dokaza i 31 svjedok

Mijović je kazala da za dokazivanje navoda optužnice planira uložiti 140 materijalnih dokaza i saslušati 31 svjedoka.

Ona je navela da su sporne nabavke i ugovori financirani iz sredstava „projekta odnosno budžeta“.

Optuženi Mektić je kazao da je razumio optužnicu, ali da smatra je puna neistina, manipulacija i neznanja.

Za razliku od njega, njegova braniteljica Senka Nožica je kazala da nije razumjela optužnicu. Ukazala je da ne postoji financijsko vještačenje i da ne vidi u kom je iznosu pribavljena protupravna imovinska korist.

Prema njenim riječima, nelogično je da se kaže da je neko, tko je isporučio robu, stekao protupravnu imovinsku korist.

„Branit ćemo se kako možemo, a čini mi se da ćemo lako… Voljela bih da sudjelujem u nekom pravom procesu korupcije na kojem insistira EU“, kazala je Nožica.

Golijaninova Obrana istaknula je da ništa od navoda iz optužnice ne stoji, dok je Agićeva braniteljica Nina Karačić kazala da je njezin branjenik naročito uznemiren točkom u vezi seksualnog uznemiravanja.

Ona je rekla da se taj događaj nije dogodio i da je Agić bio samo jedan dan u Crnoj Gori, te da uopće nije boravio u hotelu.

I Garaplijina Obrana je najavila da će pobijati sve navode i da je niz nezakonito prikupljenih dokaza.

Saslušanje prvog svjedoka najavljeno je za 18. lipanj, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close