Demantij demantija

Mektić: Tužiteljstvo BiH obmanjuje javnost

Vijesti / Flash | 05. 05. 2017. u 13:27 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine demantiralo državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića da broj podigutih optužnica u protekle tri godine nije 35, nego 580, on je u petak na izvanrednoj konferenciji za medije kazao da se njegov podatak odnosio samo na korupciju.

Naime, Vijeće ministara BiH je od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH dobilo dokument s posebnim osvrtom na korupciju, koji će biti tema posebne sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a koje je Vijeće ministara razmatralo na sjednici u četvrtak.

''Dobili smo dokument od VSTV-a s posebnim osvrtom na korupciju. Od 17 strana samo se u jednoj rečenici navodi da je Tužiteljstvo BiH od 2014. do 31. prosinca 2016. donijelo 140 naredbi za neprovođenje istrage, 90 naredbi za provođenje istrage, istragu je obustavilo u 40 slučajeva, a podiglo 35 optužnica. Ništa nisam krivo prenio da me demantiraju'', istaknuo je Mektić.

Naveo je da su u demantiju Tužiteljstva iznesena sva kaznena djela koja su radili u navedenom razdoblju, između ostalog, ratne zločine, povrede humanitarnog prava, oduzimanje rezanog duhana...

''Govorim o korupciji. Ovo je pokušaj još jedne obmane svih naroda u BiH zbog nerada i korupcije koje imaju u vlastitim redovima'', rekao je Mektić.

Tužiteljstvo BiH u petak je izdalo priopćenje za javnost u kojem tvrde da je izjava državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića da je ta institucija za tri godine podigla 35 optužnica neistinita te da time nanosi štetu njihovom ugledu.

''Iako je Tužiteljstvo BiH u protekle tri godine (2014., 2015. i 2016.), za kaznena djela iz svoje nadležnosti, među kojima i za najteže oblike kaznenih djela, ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju, trgovinu ljudima, financijski kriminal, porezne utaje, terorizam i druga kaznena djela podiglo 580 optužnica protiv 1.276 osoba, ministar Mektić u istupu u medijima je izjavio da je Tužiteljstvo za protekle tri godine podiglo 35 optužnica'', navedeno je spriopćenju iz Tužiteljstva BiH.

Ove izjave, kako se navodi u priopćenju, samo su nastavak iznošenja netočnih podatka o instituciji Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close