Povratak iz Sirije i Iraka

Mektić: Predsjedništvo ugrožava sigurnost države, ne znamo tko su ti ljudi

Tu ima više osoba o kojima mi ne znamo ništa, tu ima žena, djece, boraca ISIL-a. Mi smo ranije propisali procedure da se moraju dostaviti podaci, biometrijski se mora provjeriti o kome se radi. Tko će u subotu stići ovdje, ja uopće ne znam .
Vijesti / Flash | 02. 12. 2019. u 18:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za N1 komentirao zaključak Predsjedništva BiH od 29. studenog, a u kojem se navodi da će BiH obezbijediti povratak grupe od 24. državljana iz kampova u Siriji i Iraku. Mektić je kazao da Predsjedništvo nije ispoštovalo procedure i upoznalo sigurnosne agencije sa odlukom. Dodao je da posjeduje informacije da je povratak bh. državljana planiran za subotu.

Objavili ste dokument, tj. zaključak Predsjedništva BiH o povratku u BiH grupe od 24 osobe?

"Ovo je za mene šokantna, u najmanju ruku iznenađujuća odluka Predsjedništva da se upuste u takvu aktivnost. Meni nije poznato da su konzultirali prije toga bilo koju sigurnosnu agenciju, a trebali su kontaktirati Ministarstvo da su donijeli odluku - da se toliko osoba vrati u BiH i to je najavljeno da će biti u subotu. Ja imam informacije da će se to dogoditi u subotu, zvanično je najavljeno za subotu", kazao je Mektić i dodao:

"Tu ima više osoba o kojima mi ne znamo ništa, tu ima žena, djece, boraca ISIL-a. Mi smo ranije propisali procedure da se moraju dostaviti podaci, biometrijski se mora provjeriti o kome se radi. Tko će u subotu stići ovdje, ja uopće ne znam, niti znam ni kud ni šta s tim osobama i kako s njima postupati".

U razgovoru za N1 Mektić je kazao da je praksa bila takva da se prikupe podaci o osobama koje se vraćaju kako bi se znalo tko dolazi u državu.

"Mi smo imali čitave procedure, ako su maloljetnici, žene, tko će ih prihvatiti? Ako je radikalizirana obitelj, da vidimo da li se isplati dovoditi djecu tu? Da li ih treba dovesti tu ili dati centru za socijalni rad? Da se pregledaju, idu u karantin, da se vidi da li su zaraženi? Usmjeravali smo postupak tako da mi za osobe za koje posjedujemo podatke da se dole nalaze, da nam te osobe dolaze. Ovako Predsjedništvo se upustilo u jednu, po meni sigurnosnu situaciju, da mi ne znamo tko će nam doći. Kako ćemo mi sada, na ulasku, na osnovu čega provjeriti tko će doći?", dodao je on.

Kažete više od 35 osoba? U Zaključku se navodi 24 osobe i ne piše rok?

''Ne piše rok, ali je Predsjedništvo znalo da će to biti u subotu. Prije svega, to nije bitno koji je broj, nego kada dođu kako možemo utvrditi da li su to državljani BiH ili nisu? Kud ćemo mi sa tim osobama? Kako postupati sa njima? Mi mjesecima dogovaramo takvu jednu operaciju, zadužili tko će šta raditi i oni donesu takvu jednu odluku", kazao je Mektić i dodao:

"Predsjedništvo time ugrožava sigurnost ove države. Ne znamo tko su te osobe, ni šta su radili".

Alema Dolamić, čija se sestra trenutačno nalazi u kampu u Siriji, je za BIRN BiH kazala da su dugo čekali odluku naše države da se žene i djeca vrate i ''da budu na sigurnom''.

Ona kaže da se nada ''da ovaj put neće biti problema'', nakon što se najavljeni povratak dijela građana BiH iz Sirije nije dogodio tijekom ljeta, nakon što je počela turska ofanziva na dio Sirije u kome se nalaze dva kampa sa bivšim stanovnicima takozvane Islamske države.

''Mi obitelji već dugo čekamo na odluku naše države da vrati žene i djecu. Neki od nas već dvije godine zapravo, neki malo kraće, ali je u biti svejedno, svi samo čekamo na taj trenutak kad će naši biti na sigurnom. Nadali smo se da će se nešto desiti prije zime i evo ovo bi mogao biti početak, ali ne zaboravite da je ovo samo jedan broj ljudi. Bez obzira na to tko je u pitanju, koje žene i koja djeca, mi obitelji i dalje apeliramo da se rješenje nađe za sve ljude. Čim prije. Sretni smo ako bilo tko dođe, ali svi žele da njihovi članovi obitelji dođu'', kaže Dolamić.

Kopirati
Drag cursor here to close