Sastanak u Sarajevu

Mektić-Orepić: Jedan nezgodan gest iz RH može destabilizirati sigurnost u BiH

Vijesti / Flash | 02. 02. 2017. u 10:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Vlaho Orepić razgovarali su danas u Sarajevu o aktualnim pitanjima sigurnosti i prelaska granice, sigurnosnim izazovima i unapređenju suradnje.

Mektić je izrazio zadovoljstvo zbog današnje posjete izaslanstva iz Hrvatske Bosni i Hercegovini navodeći da su takvi susreti preduvjet za pokretanje novih odnosa između dviju država, posebno u sigurnosnom sektoru.

Naglasio je da sigurnost u BiH, osim unutarnjih stvari, zavisi i od suradnje sa susjednim državama.

''Vrlo lako može biti destabilizirana političko-sigurnosna situacija ako dođe nezgodan gest iz Hrvatske ili Srbije. Poslije toga se mi dugo bavimo sami sobom'', rekao je Mektić.

Dodao je da je s Orepićem tijekom susreta, sinoć i danas, razgovarao i o sigurnosnim izazovima kao što je izbjeglička kriza koja je zadesila Hrvatsku te o zajedničkom rješavanju takvih situacija.

Također, predložena je suradnja i na razini Zagreba, Beograda i Sarajeva po pitanju sigurnosti u tri države.

Osim toga, rekao je Mektić novinarima nakon današnjeg sastanka s Orepićem, naglasak je stavljen i na zaštitu granica u cilju sprječavanja organiziranog kriminala.

''Moramo maksimalnim angažmanom sigurnosnih agencija presjecati kriminalne kanale i otklanjati tu vrstu problema'', kazao je Mektić.

Dodao je da od Hrvatske očekuje da nastavi podržavati BiH na putu ka EU.

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske naglasio je da voli BiH te da je zbog toga došao u Sarajevo gdje je s Mektićem razgovarao o sigurnosti kao životnom obliku suradnje.

''Sigurnost je potrebna svima i potencijal je za rješavanje životnih pitanja'', istaknuo je Orepić.

Naglasak je stavio na suradnju u tri segmenta: organizirani kriminal, migrantska ruta i zaštita granica. Poručio je da o miru nije dovoljno govoriti nego da je u njega potrebno i vjerovati, ali i raditi u interesu mira.

Mektić i Orepić razgovarali su i o terorizmu kao globalnom problemu te naglasili potrebu za suradnjom i na rješavanju tog problema.

Kopirati
Drag cursor here to close