Predizborna kampanja

Mektić: Ne raspolažemo informacijama da se ženama plaća da se pokrivaju

Vijesti / Flash | 24. 08. 2017. u 11:16 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić smatra da je izjava austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza o tome da se ženama u Sarajevu i Prištini plaća da u javnost izađu potpuno pokrivene, "politička izjava izrečena u smislu predizborne kampanje u Austriji".

''Mi ne raspolažemo informacijama o takvom plaćanju i zatražit ćemo od sigurnosnih agencija Austrije da nam dostave te informacije ukoliko ih imaju jer pretpostavljamo da to nije njegova paušalna izjava i da na nečemu počiva. Ukoliko je to istina, postavlja se pitanje otkud taj novac dolazi, tko ga donosi ovdje, odnosno koje je porijeklo tog novca'', izjavio je Mektić.

Ponovio je da u ovom trenutku o tome nemaju saznanja, te da nitko dosad s austrijske strane nije prenio takvu informaciju, a smatra da je ona izrečena isključivo u političkom kontekstu u vezi s predizbornom kampanjom u Austriji.

Mektić je još naveo da dolazi do povećanja ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudi, pa i trgovine ljudima zbog toga što je tzv. "balkanska ruta" presječena i zaustavljena.

''Logično je bilo, mi smo imali takve procjene i očekivanja da će se povećati ilegalne migracije. Maksimalno smo ojačali i pokrivamo i u kadrovskom i tehnološkom smislu da povećamo kontrolu na našim granicama, da presiječemo i otkrijemo sve te ilegalne rute i to je rezultat jedne pojačane aktivnosti naših agencija. Pronalazimo te ilegalne migrante koji u pravilu žele BiH da koriste samo u tranzitnom smislu'', kazao je Mektić dodajući da svaki konkretni slučaj posebno ispituju i utvrđuju.

Što se tiče aktivnosti sigurnosnih agencija u vezi s paradžematima, Mektić je kazao da su tu dosta poduzeli.

''Faktički smo to sveli na nekoliko osoba koje insistiraju na radikalizmu koji ne priznaje ni IZ BiH. Tu se radi uglavnom o poznatim pripadnicima selefijskog pokreta koji su apsolutno pod nadzorom naših sigurnosnih službi i smatramo da ne predstavljaju neku ozbiljnu sigurnosnu prijetnju'', naveo je ministar sigurnosti BiH.

On je u izjavi za medije prije početka sjednice Vijeća ministara BiH demantirao tvrdnje v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Mileta Međeda o tome da Mektić zagovara jedinstven sustav civilne zaštite u BiH.

''Nisam govorio o jedinstvenom sustavu i nisam ga nijednom riječju spomenuo. Biranim riječima sam govorio o koordinaciji u sustavu civilne zaštite u BiH. Ministarstvo sigurnosti želi samo da koordinira'', istaknuo je Mektić.

Naglašava da sustav civilne zaštite zapravo može da funkcionira na način decentraliziran do mjesnih zajednica.

''Ne pada napamet nikome ovdje da govori o jedinstvenu sustavu, jer on može samo da funkcionira na decentraliziran način. Da smo bogatiji i da imamo kompetentnije ljude razvijali bi organizacijske jedinice civilne zaštite u sustavu vatrogastva na nivou mjesnih zajednica'', rekao je Mektić, pitajući "zašto najopremljenija vatrogasna jedinica iz Sarajeva ne bi mogla da ode da pomogne da gasi požar u Bileći".

Kopirati
Drag cursor here to close