Suđenje

Mektić i ostali: Golijaninova preporuka

Prema riječima Petrovića, vrijednost posla tijekom tri godine je bila sitna u odnosu na godišnji promet firme.
Vijesti / Flash | 08. 10. 2020. u 17:09 BIRN BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedoci Državnog tužiteljstva ispričali su na suđenju Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu polažaja kako su Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine pružali usluge tiskanja materijala.

Nenad Petrović, vlasnik tiskare 'Optigraf' iz Sarajeva, rekao je da su surađivali sa firmom 'Visia' iz Istočnog Sarajeva. On je potvrdio da ih je prije nekoliko godina 'Visia' angažirala za tiskanje izbornog materijala Saveza za promjene.

Svjedok je kazao da su za Ministarstvo sigurnosti obavljali određene usluge tiskanja, od kojih su se neke odnosile na projekt međugranične saradnje sa Crnom Gorom.

Prema riječima Petrovića, vrijednost posla tijekom tri godine je bila sitna u odnosu na godišnji promet firme.

On je rekao da nikoga nije osobno vidio iz Ministarstva, nego da je mailom ili telefonom kontaktirao sa određenim ljudima. Napomenuo je da se njegov sin više bavio kontaktima sa strankama. Kad je u pitanju firma 'Visia', on je kazao da je kontaktirao sa vlasnikom Vladanom Jeftovićem, a da je tek poslije čuo da ima i neki Igor, suvlasnik.

Petrović je svjedočio na suđenju Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti, te Igoru Golijaninu, Samiru Agiću i Edinu Garapliji, koje optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva za period 2015–2017. godine.

Golijanin je optužen kao šef ureda ministra, Agić kao pomoćnik u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.

Ministarstvo je, prema optužnici, angažiralo firme Golijaninove supruge i njihovog kuma, s kojima je sklopljeno više ugovora za tiskanje brošura, letaka, kalendara i drugog materijala. Kako se navodi, Golijanin je od službenika Ministarstva tražio da od firmi zatraži ponude za obavljanje tih poslova.

Odgovarajući na pitanja Golijaninove Odbrane, svjedok Petrović je potvrdio da je “Optigraf” pružao usluge brojnim firmama. Rekao je da je Igora jednom upoznao kada je nešto dogovarao sa Vladanom.

Svjedokov sin Srđan Petrović također je govorio o suradnji sa “Visiom” i Ministarstvom sigurnosti.

On je naveo da ih je “Visia” angažirala u vrijeme izbora i da je o poslu dogovarao sa vlasnikom Vladanom Jeftovićem.

Petrović je kazao da ga je na preporuku Igora Golijanina kontaktirao Bojan Mališ iz Ministarstva za usluge tiskanja.

On je ispričao da je Golijanina upoznao kada je išao sa Jeftovićem da dogovora poslove. Naveo je da su sjedili nekoliko puta i razgovarali najviše o automobilima.

Svjedok je kazao da je Golijaninu ponudio usluge tiskanja, a da mu je on rekao da će ga preporučiti kada bude prilike. Petrović je napomenuo da usluge firme “Optigraf” inače nudi ljudima koje upozna.

Za Ministarstvo su, kako je dodao, tiskari određene brošure, a vrijednost poslova za tri godine iznosila je 11.000 konvertibilnih maraka (KM).

Na pitanje braniteljice Mirele Kanlić, svjedok je odgovorio da mu Golijanin nije obećao neki povoljniji tretman niti da će dobiti posao.

Oba svjedoka su, na pitanje optuženog Mektića, kazala da s njim nisu kontaktirala, ni da je od njih nešto tražio.

Nastavak suđenja je 22. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close