Uvjetovanja

Mektić: Čović je protiv svega što ne odgovara njemu i Dodiku

Godišnji program nije razmatran, stav o proračunu na narednoj sjednici
Vijesti / Flash | 22. 01. 2019. u 15:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnji nacionalni program BiH nije bio na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH održanoj danas u Sarajevu, potvrdio je novinarima nakon sjednice ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Ovo je treće povlačenje s dnevnog reda dokumenta čije bi usvajanje značilo mogućnost za upućivanje zahtjeva za aktivaciju MAP-a.

Upitan zašto se iz sjednice u sjednicu Vijeća inzistira na predlaganju tog dokumenta za dnevni red, Mektić je između ostalog odgovorio da je 2009. godine, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao odluku o MAP-u te izjavio da je od krucijalne važnosti da Bosna i Hercegovina postane članica NATO saveza.

Potpisana odluka je formalno-pravno gledajući, legitimna „i politički stav Milorada Dodika“ rekao je Mektić te dodao da je Dodik, od tada do danas, mijenjao stavove u pogledu pitanja članstva BiH u NATO-u.

''Ne mogu ja ovisiti od dnevno-političkih mišljenja Milorada Dodika'', Mektićeve su riječi.

Nakon sjednice Vijeća ministara, on je također kazao novinarima da je razmatran Nacrt proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza, ali nije i utvrđen, što on očekuje da će se dogoditi na narednoj sjednici Vijeća.

 U tijeku je uobičajena procedura, po Mektićevim riječima, jer tako važan akt kao što je budžet razmatra se i korigiraju se neke stvari u odnosu na prijedlog, a treba razmotriti još detalja, na drugim nivoima, do idućeg zasjedanja Vijeća.

Uglavnom, ukupna predložena proračunska cifra nije mijenjana već unutar tog iznosa treba uraditi neka prestrukturiranja, ustvrdio je ministar sigurnosti.

Zamoljen da prokomentira izjavu lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića da Dodika ne treba uvjetovati  MAP-om, Mektić je odgovorio da je ''Čović protiv svega što ne odgovara njemu i Dodiku''.

''Ja sam, pak, protiv Čovićevih uvjetovanja, vezanih za formiranje nove federalne vlade, izmjenama Izbornog zakona'', odgovorio je Mektić i dodao da se on u principu protivi uvjetovanjima bilo koje vrste, dok se zalaže za rješenja postignuta dogovaranjem.  

Kopirati
Drag cursor here to close