Suradnja

Meksički predsjednik poručio: Nikad nećemo platiti Trumpov zid

Vijesti / Flash | 16. 01. 2017. u 12:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Meksika, Enrique Peña Nieto, odbio je sve izjave i sugestije prema kojima bi njegova zemlja platila zid na granici s Amerikom. Usto, obvezao se potpisati novi trgovinski sporazum sa Europskom unijom, u pokušaju odvajanja meksičkog gospodarstva od SAD-a.

Peña Nieto je izjavio da su Meksikanci otvoreni za sve pregovore, ali da isti moraju uključivati i Amerikancima osjetljive teme, poput prometa oružja preko granice i naoružavanja kartela.

"Jasno je da ćemo se s novom vladom razilaziti u nekim pitanjima, kao što je zid, koji Meksiko apsolutno neće platiti", izjavio je.

"To se kosi s našim dostojanstvom kao zemljom i našim dostojanstvom kao Meksikancima", dodao je Nieto.

Izjave meksičkog predsjednika mogle bi pomrsiti planove novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je najavio da će Meksiko snositi troškove izgradnje zida na granici sa SAD-om.

"Ne želim čekati godinu i pol da to počne", izjavio je Trump u srijedu.

Trumpova su obećanja također naštetila meksičkoj valuti: 22 pesosa sad vrijede manje od dolara.

Rex Tillerson, kandidat za državnog tajnika izjavio je kako nikad ne bi cijeli jedan narod sveo pod jedan termin, aludirajući na Trumpovo nazivanje Meksikanaca "silovateljima i pljačkašima".

"Meksiko je dugogodišnji susjed i prijatelj ove zemlje te ćemo s njima surađivati jer imamo mnoge zajedničke teme i probleme", dodao je Tillerson.

Peña Nieto je naveo i meksičke zahtjeve u pregovorima s Trumpom - zaustavljanje ilegalnog prometa oružjem, pomoć Meksiku u ophođenju s migrantima koji preko Meksika žele doći do SAD-a te održavanje protoka doznaka, koje Meksikanci šalju obiteljima u Meksiku.

Predsjednik Peña Nieto je obećao potpisati novi sporazum s EU-om unutar godinu dana. Razlog za to je što Trump želi srušiti NAFTA sporazum te udariti porez od 35% na svu meksičku robu.

Prema jednoj anketi, 57% Meksikanca bi radije napustilo NAFTA-u nego popustilo Trumpu u njegovim zahtjevima.

Kopirati
Drag cursor here to close