Zvizdić

Mehanizam koordinacije jedna od ključnih obaveza BiH

Vijesti / Flash | 02. 03. 2016. u 13:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragutin Rodić (DNS) tražio je danas na sjednici odgovor od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da mu pojasni kako će funkcionirati uspostavljeni mehanizam koordinacije kada institucije Republike Srpske nisu s njim suglasne.

Ocijenio je da će zbog toga biti teško da se usuglašava pravna stečevina Europske unije, budući da različite razine vlasti imaju različite ustavne nadležnosti koje treba poštovati. Predsjedavajući Zvizdić podsjetio je da je jedna od ključnih obaveza BiH bila da uspostavi mehanizam koordinacije kao i zajednička tijela sa Europskom unijom (EU) u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Istaknuo je da je Vijeće ministara još u lipnju prošle godine uspostavilo tim koji je bio zadužen za izradu dokumenta o mehanizmu koordinacije da bi se mogla formirati i tijela za provedbu SSP-a i ispunjavati druge obaveza koje su pred BiH na putu EU.

''Vlada RS-a nije dostavila svoje predstavnike kao članove tima nego je došao dopis uime Ministarstva ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS-a u kojem se kaže da ne žele svoje predstavnike u tom timu, pozivajući se na mehanizam koordinacije koji je do danas ostao nepoznanica'', kazao je Zvizdić.

Pojasnio je da takav mehanizam koordinacije ostao nepoznanica budući da, prema njegovim saznanjima, nije objavljen niti u jednom službenom glasniku, BiH ili entiteta. Pored ovakvog stava, kaže Zvizdić, održan je sastanak u Banjoj Luci 29. srpnja prošle godine s namjerom da se postigne dogovor oko takvog dokumenta te je zaključeno da dokument o mehanizmu koordinacije iz 2013. godine može biti kvalitetna osnova, ali da se uskladi sa SSP-om uz poštivanje ustavne strukture BiH.

Zvizdić je posebno naglasio da usvojeni dokument ni na koji način ne ugrožava ustavne nadležnosti nivoa vlasti u BiH, dodajući da je Vijeće ministara otvoreno za razgovor o prijedlozima i primjedbama na ovakav dokument. Uspostavljanjem "mehanizma koordinacije", tijela koje bi trebalo omogućiti da BiH u procesu europskih integracija s Europskom unijom razgovara usuglašenim glasom, ispunjen važan uvjet za predaju aplikacije za članstvo u Uniji.

Ovakvo tijelo uspostavljeno je na posebnoj sjednici Vijeća ministara 26. siječnja, a ta sjednica bila je posvećena pitanju predaje aplikacije za članstvo u EU te je od tada ostavljeno vrijeme da se i drugi nivoi vlasti upoznaju o tekstu mehanizma koordinacije.

Mehanizam koordinacije je ustvari usuglašen sustav načina na koji će BiH nastupati prema institucijama EU. S obzirom na složen sustav vlasti i nadležnosti u BiH, bilo je neophodno uskladiti sve segmente i razine. To će omogućiti efikasniji sustav pregovaranja s EU, ali i poboljšati načine donošenja odluka u institucijama BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close