Vlada snosi troškove

Medved: Odvjetnicima osumnjičenih pripadnika HVO-a omogućit uvid u dokumentaciju

Vijesti / Flash | 07. 11. 2016. u 06:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u nedjelju kako će predložiti Vladi da država pokrije troškove obrane uhićenim zapovjednicima HVO-a u Orašju koji nemaju mogućnosti platiti ih, naglasivši da Hrvatska mora omogućiti odvjetničkim timovima uvid u dokumentaciju koja je posljednjih nekoliko godina predana istražiteljima BiH, kako bi obrana iskoristilo stvarno činjenično stanje.

"Hrvatska mora naći model pomoći uhićenim zapovjednicima HVO-a na način da to ne ispadne miješanje države u bosansko-hercegovačko pravosuđe. Stavili smo se na raspolaganje njihovim obiteljima. Predložit ću Vladi da Hrvatska pokrije trošak obrane onim uhićenim osobama koje nemaju mogućnost osigurati si odvjetnika", rekao je ministar Medved u intervjuu za Dnevnik HRT-a.

Vodili smo pravedan i obrambeni rat, poštivali konvencije ratovanja

Nakon što je u lipnju 2013. godine potpisan sporazum o suradnji Državnog odvjetništva RH i Tužiteljstva BiH o progonu kaznenih djela ratnog zločina, u posljednjih nekoliko godina niz dokumenata predan je istražiteljima BiH, kazao je ministar Medved, naglasivši da Hrvatska danas mora omogućiti odvjetničkim timovima uvid u tu dokumentaciju kako bi se stvarno činjenično stanje iskoristilo u cilju obrane osumnjičenih osoba.

Dodao je kako je ovdje važno naglasiti tumačenje zapovjedne odgovornosti, odnosno kako može biti sporno tumačenje zapovjedne odgovornosti jer zapovjednik zbornog područja ne može znati za svako djelo koje eventualno počini njegov pripadnik.

"Dokumenti kao takvi idu u prilog jer mi smo vodili pravedan i obrambeni rat, poštivali smo konvencije ratovanja", rekao je ministar hrvatskih branitelja Medved.

Nije dobro nekritički davati dokumente

Vezano za davanje dokumenata Tužiteljstvu BiH, ministar Medved rekao je kako smatra da nije dobro na taj način nekritički davati sve one dokumente koji su traženi od bosanskohercegovačkog Tužiteljstva,

Istaknuo je da trebalo posvetiti više pozornosti kod izdavanja tih dokumenata, bez obzira na sporazum.

Komentirajući, na upit, riječi odvjetnika generala Đure Matuzovića da je Matuzović provodio zapovjedi Hrvatske vojske, Medved je rekao da je u vojnoj hijerarhiji jasno kako funkcionira zapovjedni lanac. "Ne bih ulazio u detalje što je rekao odvjetnik, imat ćemo priliku u narednom periodu vidjeti o čemu se radi", dodao je.

Inače, u izjavama nakon sastanka ministra Medveda s umirovljenim generalima HV-a i nekadašnjim zapovjednicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja bosanske Posavine, u Bukovlju kod Slavonskog Broda, pojašnjeno je da je bojište u Orašju bilo logistički i zapovjedno povezano sa slavonskim bojištem.

Presložene i prekomplicirane vojne operacije da bi se pojednostavljivale

U intervjuu HTV-u ministar branitelja Medved također je rekao kako nema konkretnih saznanja o medijskim navodima da je optužnica za slučaj Mrkonjić Grad već napisana. Ocijenio je da je u našem medijskom prostoru previše sadržaja toga tipa koji u velikoj mjeri unose nemir i nesigurnost.

"Ukoliko postoje određeni postupci Tužiteljstvo BiH s tužiteljstvom Hrvatske ili Ministarstvom pravosuđa, kroz suradnju moralo bi obavijestiti Hrvatsku jer su to bile presložene i prekomplicirane vojne operacije da bi se pojednostavljivale, odnosno da bi se relativizirao cjelokupni Domovinski rat", naglasio je.

"Moramo se držati činjenica, a to je da Hrvatska imala sporazum s BiH i da su postrojbe Hrvatske vojske djelovale u okviru sporazuma i oslobađale, tj. branile BiH", podsjetio je ministar Medved.

"Ako postoji u svim tim operacijama počinjenja kaznenih djela, mi zagovaramo da za takva kaznena djela odgovaraju počinitelji", dodao je.

Naglasio je i da pravosuđe ne može pristupati selektivno, upitavši koliko bi broj pripadnika bivše jugoslavenske vojske, po tom modelu, bio podvrgnut uhićenjima.

"Kada govorimo o postupanju pravosuđa, odnosno DORH-a, moramo voditi računa o tome da se ne može pristupati selektivno. Što bi se dogodilo sa srpskom vojskom, odnosno s vojskom bivše JNA, koliki broj njih bi bio podvrgnut hapšenjima i progonima ako bismo primjenili isti takav model?", zaključio je ministar hrvatskih branitelja Medved.

Kopirati
Drag cursor here to close