Uhićeni pripadnici HVO-a

Medved: Odvjetnici će tražiti puštanje na slobodu uhićenih

Vijesti / Flash | 05. 11. 2016. u 12:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je u subotu kako su institucije Hrvatske na raspolaganju obiteljima nedavno uhićenih desetorice bivših pripadnika HVO-a u Orašju te da će se tražiti da im se omogući obrana sa slobode, a naglašava da je u konkretnom slučaju sporna selektivna primjena zapovjedne odgovornosti.

Ministar Medved je nakon svečanosti 26. obljetnice ustroja Prve gardijske brigade "Tigrovi" potvrdio da će danas odvjetnici uložiti žalbe tj. tražiti puštanje na slobodu uhićenih te dodao da su jučer i danas kolege iz Hrvatske, umirovljeni časnici i generali obišli obitelji uhićenih. Istaknuo je da Hrvatska i kroz diplomatsko i političko djelovanje inzistira i traži da se te osobe puste kako bi se branile sa slobode, piše Hina.

"Naglašavam da smo na raspolaganju obiteljima uhićenih", rekao je Medved i dodao da će i on osobno tijekom dana obaviti razgovore s određenim obiteljima te zapovjednicima s tog područja "kako bismo kontinuirano bili u tijeku svih događanja na tom području".

Odbacio je da se zbog uhićenja u branitelje uvukao i dodatni strah, ali kaže da se može govoriti o revoltu i ljutnji hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a.

Upravo to selektivno primjenjivanje zapovjedne odgovornosti ovdje je sporno, dodao je. Kada iz zapovjedništva jedne brigade privedete 10 osoba za očekivati je, ako se provode istražne radnje i ako postoje konkretna kaznena djela, da za to odgovaraju i konkretni počinitelji, ali ovakav oblik širokog tumačenja zapovjedne odgovornosti je neprihvatljiv, ocijenio je ministar.

Na novinarski upit kako u vezi s tim uhićenjima komentira rad hrvatskih tajnih službi, ministar Medved je rekao kako smatra da je trebalo imati više spoznaja o tome.

Napomenuo je da su tajne službe trebale imati te spoznaje kada je predsjednik Vlade odlazio u službeni posjet Bosni i Hercegovini te dodao da on nije nadležan za rad tih službi nego su one u nadležnosti predsjednice Republike i predsjednika Vlade. Ipak, rekao je, mislim da je bilo moguće imati više spoznaja o tome.

Ministar branitelja nije htio nagađati slijede li nova uhićenja. Novinari su ga, naime, pitali ima li indicija o novim uhićenjima, a Medved je odgovorio kako on "ne bi licitirao o tome" te dodao da ima i puno medijskih napisa.

Dugi niz godina se licitira s određenim imenima. To je posao pravosudnih tijela i službi i iskreno se nadam da se ubuduće neće dešavati ovakav oblik selektivnog pristupa utvrđivanja i privođenja osoba na ovakav način, po zapovjednoj odgovornosti, rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close