Nepravilnosti

Prebacivanje loptice

Zaključak kolegija tužitelja je da se VSTV upozna sa zaključcima te u najkraćem roku očituje o njima, kako ne bi nastupile štetne posljedice.
Vijesti / Flash | 04. 08. 2020. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priopćilo da će zatražiti stav Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća povodom akta i zaključaka Suda BiH i optužilo ovu instituciju da je dopis dostavilo samo pojedinim rukovoditeljima u Tužiteljstvu, iz Državnog suda su optužili Tužiteljstvo da dezavuira javnost i da se akt odnosi na uočene nepravilnosti u praksi sa ciljem vraćanja postupanja Tužiteljstva u zakonite okvire. Dok niti jedna niti druga institucija nisu navele detalje o kakvim mogućim nepravilnostima se radi, pravni stručnjaci smatraju ovakvu komunikaciju dvije državne pravosudne institucije neprimjernom.

Neregularnosti 

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, kako je priopćeno iz ove institucije, održala je Prošireni kolegij glavnog tužioca i šefova tužilačkih odsjeka povodom zaključaka iz Suda BiH, koji su dostavljeni samo pojedinim rukovodiocima u ovoj instituciji.
 
Navedeni zaključci, navode iz Tužiteljstva, dostavljeni su pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima, a u njima Sud ukazuje na navodne “neregularnosti” prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužiitelji i ovlaštene službene osobe, te izdavanju usmenih naredbi sudaca za postupanje u predmetima.
 
''Tužitelji su mišljenja da navedeni ‘zaključci’ predstavljaju izravno miješanje i opstrukciju rada Tužiteljstva BiH u borbi za jačanje vladavine prava, te izravno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa Tužiteljstvo a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava'', priopćeno je iz Tužiteljstva.
 
Zaključak kolegija tužitelja je da se VSTV upozna sa zaključcima te u najkraćem roku očituje o njima, kako ne bi nastupile štetne posljedice.
 
Iz Suda BiH su potom priopćili kako odlučno odbacuju zaključke proširenog tužiteljskog kolegija, kojim je akt od 28. srpnja 2020. godine neutemeljeno ocijenjen kao opstrukcija rada Tužiteljstva, a posebno opstrukcija rada u aktivnim predmetima.
 
Predsjednica Krivičnog odjeljenja je, navode u Sudu, nakon elektronske sjednice zbog pandemije uzrokovane koronavirusom i više usmenih konsultacija, uputila akt na ruke glavne tužiteljice i četiri šefa odsjeka i odjela Tužiteljstva BiH, a ne kako se to netočno navodi “samo pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima”.
 
''Akt sadrži zaključak o uočenim nepravilnostima u praksi, suprotnih članu 35. Zakona o krivičnom postupku BiH, što je kao povreda odredaba procesnog zakona utvrđeno u ranijim presudama Žalbenog odjeljenja Suda. Dakle, upravo s ciljem vraćanja postupanja Tužiteljstva u zakonite okvire, a ne s ciljem opstrukcije rada Tužiteljstva, upućen je ovaj akt međuinstitucionalne suradnje. Nijednom riječju u aktu Suda nije ni na koji način implicirano ili aludirano na bilo koji pojedinačan, završen ili aktivan predmet, niti je to bila namjera, kako to krivo predstavlja Tužiteljstvo, radi dezavuiranja javnosti'', priopćeno je iz Suda BiH.
 
Posebno začuđuje, dodaju iz Suda BiH, zašto Tužiteljstvo izlazi u javnost sa netočnim informacijama i krivim predstavljanjem stanja stvari i kao razlog navode ''pravljenje medijskog spektakla, koji ima za cilj narušavanje autoriteta i ugleda Državnog suda''.
 
Odvjetnici sa kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pretpostavljaju da Sud upozorava Tužiteljstvo da radi nešto što nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, ali ovakvu komunikaciju ovih institucija smatraju neprimjerenom.

Demantiranja

 Odvjetnica Tatjana Savić je mišljenja da obje institucije komuniciraju priopćenjima za javnost, a da pri tome javnost nisu obavijestili o kakvim se to “zaključcima” radi.
 
“I sad jedni druge demantiraju, a javnost ne može da procijeni tko je u pravu. Djeluje da se radi o nekim pretresima, o zahtjevima za izuzimanje dokumentacije. A sad, komunicirati priopćenjima za javnost, a ne reći javnosti šta je sporno i pokazati te zaključke koje spominje i jedna i druga strana, po mom mišljenju je neprimjereno i samo dodatno utiče na opće nepovjerenje građana u pravosuđe'', istaknula je Savić.
 
Odvjetnik Muhidin Kapo kaže kako je Tužiteljstvo stranka u postupku i da je Sud institucija koja odlučuje o svemu.
 
''Naredbe faktički može izdavati samo Sud. Samo u pojedinoj fazi postupka u istrazi Tužiteljstvo daje neke naredbe. Sud je taj koji daje naredbe i Tužiteljstvu'', govori Kapo.
 
Tužiteljstvo će, kako su naveli, od VSTV-a zatražiti da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjednici i načinu donošenja zaključka, kao i da će dopis biti upućen i Uredu disciplinskog tužitelja.
 
U Sudu BiH, sa druge strane, navode da niti VSTV niti Ured disciplinskog tužitelja nemaju niti jednu nadležnost u ovom pitanju, a što bi, kako kažu, Tužiteljstvo trebalo znati, kao i da Sud ovim aktom nije ništa naložio niti je pokušao narediti bilo šta, već je dao svoje mišljenje o navedenom problemu.
Kopirati
Drag cursor here to close