Režim

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Procjenjuje se da je u logor ukupno deportirano 1,3 milijuna ljudi.
Vijesti / Flash | 27. 01. 2021. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 1945. Crvena armija oslobodila je nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta kao podsjetnik na sve žrtve nacističkih režima u 2. svjetskom ratu obilježava se danas.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima.

Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sistemskog i masovnog uništenja izvršen je 1942., kada je u koncentracijskim logorima ubijeno 2,5 milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i 1,5 milijuna djece.

Auschwitz je osnovan 1940. u okupiranoj Poljskoj, piše FTV. Prvobitno namijenjen kao zatvor za Poljake protivne nacističkom režimu, postao je najveća tvornica smrti u Europi.

Procjenjuje se da je u logor ukupno deportirano 1,3 milijuna ljudi.

Oko 900.000 Židova ubijeno je u plinskim komorama odmah po dolasku u logor, a njihova tijela spaljena su u krematoriju. Ostali su umirali od života u neljudskim uvjetima, izolirani od vanjskoga svijeta bodljikavom žicom. Koristilo ih se i za prislini rad i medicinske eksperimente.

Nekoliko dana prije oslobođenja Nijemci su prisilili gotovo 60.000 iscrpljenih logoraša da krenu na zapad kako bi ih prebacili u druge koncentracijske logore. Procjenjuje se da je tijekom tog ‘marša smrti’ umrlo ili je ubijeno između 9.000 i 15.000 ljudi.

Jevrejska zajednica u suradnji s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine organizira program obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji će biti održan danas, a ove godine prvi put u online formatu.

U suradnji s kinom Meeting Point, na online platformi kina Meeting Point danas će od 18 sati bit će prikazana emisija ''Komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta'' u sklopu koje će biti emitiran i dokumentarni film ''My Spanish Bosnian Life'' o životu obitelji Montiljo u Sarajevu, a nakon toga od 18.25 sati će biti dostupan i Oscarom nagrađeni film ''Saulov sin'' Lászla Nemesa.

Sadržaj je besplatan i dostupan svim gledateljima u BiH i sljedeća 24 sata od početka prikazivanja.

Iz Jevrejske općine Sarajevo pozivaju sve da se pridruže i najvećoj inicijativi sjećanja na holokaust u svijetu #WeRemember, priopćeno je iz Kina Meeting Point.

Link za program ''Komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta'' OVDJE.

Na ovom LINKU možete pogledati film “Saulov sin”.

Kopirati
Drag cursor here to close