Odlukom povjerenstva

Međugorje: Ekshumirani posmrtni ostaci vojnika iz Drugog svjetskog rata

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci bit će pohranjeni u kosturnici čitlučkog groblja Podadvor dok se ne završi cijeli postupak
Vijesti / Flash | 19. 10. 2018. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Općina Čitluk / Ekshumacija vojnika u Međugorju

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk obavilo je u petak ekshumaciju posmrtnih ostataka iz grobišta na području Međugorja, objavila je Općina.

Ekshumacijske radove vodio je arheolog Tino Tomas, a tijekom ekshumacije uz posmrtne ostatke jedne muške osobe pronađeni su obuća i različiti osobni predmeti koji potvrđuju iskaze podnositelja prijave o postojanju grobišta s posmrtnim ostacima hrvatskog vojnika iz Drugog svjetskog rata.

Uz arheologa Tomasa, radnike angažirane na iskopavanju posmrtnih ostataka i članove Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk, dijelu današnje ekshumacije nazočili su: voditelj Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a Ilija Vrljić, vicepostulator postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'' - fra Miljenko Mića Stojić te predstavnici Općine Čitluk. Također, ekshumaciji su nazočili pripadnici Policijske stanice Čitluk i komunalni redari.

Kako je objavljeno, grobište s posmrtnim ostacima bilo je obilježeno prije ekshumacije. Prema kazivanjima više svjedoka, hrvatski vojnik, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani, ubijen je na prijelazu sa 1944. na 1945. godinu i bio je iz okolice Čapljine. U Međugorje je bio zarobljen od strane partizana, nakon nekog vremena provedenog u zarobljeništvu je oslobođen, a partizanka koja ga nije mogla vidjeti slobodnog ga je, prema kazivanjima svjedoka, netom nakon oslobođenja usmrtila dok se vraćao kući.

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci bit će pohranjeni u kosturnici čitlučkog groblja Podadvor dok se ne završi cijeli postupak i ne organizira dostojanstven pokop ekshumiranih posmrtnih ostataka, objavila je Općina Čitluk.

Kopirati
Drag cursor here to close