Ombudsmeni upozoravaju

Mediji krše prava djece

Ombudsmeni pozivaju medije da prilikom izvještavanja o djeci koja su žrtve bilo kojeg oblika nasilja, to čine s dužnom pažnjom i oprezom, poštujući dostojanstvo i pravo svakog djeteta.
Vijesti / Flash | 26. 03. 2019. u 16:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine zapažaju da je i dalje prisutna praksa izvještavanja medija o slučajevima nasilja nad djecom na način koji ne osigurava zaštitu njihovog identiteta i prava. 

Posebno izražavaju zabrinutost zbog posljednjeg slučaja nasilja u obitelji koji se dogodio u Banjoj Luci. 

U ovom, ali i u brojnim drugim slučajevima, nerijetko se u medijima, kako upozoravaju, otkriva identitet djeteta i objavljuju drugi podatci koji ga opisuju, svrstavaju ili obilježavaju, čime se zadire u dječji privatni život, napada ugled i čast djeteta. 

''Na ovaj način dijete, pored činjenice što je već žrtva, postaje i žrtva sekundarne traumatizacije, zbog etiketiranja kojem će biti izloženo nakon povratka u svakodnevnicu'', ukazuju u priopćenju. 

Upravo zbog važnosti ove problematike, Ombudsmeni su u svom Specijalnom izvješću pod naslovom: ''Preporuke za unapređenje zaštite prava djece na privatnost kada su prava narušena od strane medija u Bosni i Hercegovini'', govorili o brojnim negativnim utjecajima medija na djecu, te izdali niz preporuka. 

Svjesni toga da je sloboda medija ključni uvjet za razvoj demokratskog društva koje štiti i poštuje osnovna ljudska prava, Ombudsmeni pozivaju medije da prilikom izvještavanja o djeci koja su žrtve bilo kojeg oblika nasilja, to čine s dužnom pažnjom i oprezom, poštujući dostojanstvo i pravo svakog djeteta, zaštite identitet djeteta, te odgovorno sagledaju koje sve eventualne posljedice za dijete ili njegovu obitelj može prouzrokovati neprofesionalno izvještavanje o djeci. 

Poručuju da u svim aktivnostima koja se tiču djece, bez obzira tko ih i zašto poduzima, najbolji interesi djece, trebaju svima biti od prvenstvenog značaja.

Kopirati
Drag cursor here to close