Upetljala se i J. Koreja

Mattis: Ako Sjeverna Koreja ispali raketu prema SAD-u, moguć rat

Vijesti / Flash | 15. 08. 2017. u 06:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je da bi, ako Sjeverna Koreja ispali raketu ka teritoriji SAD-a, situacija mogla eskalirati u rat.

''Ako ispale raketu na Sjedinjene Američke Države, to bi moglo eskalirati u rat veoma brzo'', rekao je američki ministar obrane, prenosi agencija Reuters.

Mattis je naveo da bi SAD saznao putanju sjevernokorejske rakete "za nekoliko trenutaka" od lansiranja i ako se procijeni da je raketa usmjerena prema Guamu, "mi ćemo je uništiti".

Ne smije biti vojne akcije SAD-a bez pristanka Južne Koreje

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je danas da se sjevernokorejska nuklearna kriza mora "riješiti apsolutno mirnim putem" i da ne smije biti vojnih poteza SAD-a bez pristanka Južne Koreje.

Moon, liberal koji se zalaže za suradnju s Pyongyangom, to je poručio u govoru koji je emitiran na nacionalnoj televiziji povodom godišnjice završetka Drugog svjetskog rata i oslobođenja Korejskog poluotoka od japanske kolonijalne vladavine, prenosi agencija AP.

Južnokorejski predsjednik je istaknuo da će njegova vlada na sve načine pokušati sprieječiti još jedan rat na Korejskom poluotoku.

Pitanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje bi se trebalo riješiti apsolutno mirnim putem, a vlade Južne Koreje i SAD-a nemaju različite stavove o tome - rekao je on.

Uvjeti za pregovore

Po njegovim riječima, Sjeverna Koreja bi mogla stvoriti uvjete za dijalog time što će odustati od dodatnih nuklearnih i raketnih proba, pri čemu je naglasio da bi rješavanje sjevernokorejske prijetnje moglo da počne zamrzavanjem nuklearnog oružanog programa te zemlje.

Moon je zaključio da njegova vlada dijeli stav s Washingtonom da je svrha oštrih sankcija i snažnog pritiska na Sjevernu Koreju - da se Pyongyang dozove za pregovarački stol.

Kopirati
Drag cursor here to close