Nema i ne zna se kad će biti

Imunizacija na čekanju dok BiH skuplja donacije cjepiva

Novi val virusa je na pragu, a BiH skuplja donacije cjepiva.
Vijesti / Flash | 08. 07. 2021. u 08:30 Bljesak.info
Masovna vakcinacija i revakcinacija u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani u Bosni i Hercegovini čekat će još na masovnu imunizaciju. Novi val virusa je na pragu, a BiH skuplja donacije cjepiva. Još nisu cijepljene ni sve prioritetne grupe građana.

Za to vrijeme ponovo gužve tijekom primanja druge doze. Nadležni apeliraju na građane da prate termine ponovnog cijepljenja i ne dolaze bez poziva.

Nastavljeno je cijepljenje drugom dozom stanovništva u Kantonu Sarajevo, starija populacija je prioritet. Iako je ponovno gužva, građani ne kriju zadovoljstvo organizacijom ponovnog cijepljenja.

Dobna granica se ne spušta. Masovne imunizacije nema i ne zna se kad će je biti, prenosi BHRT

"Sad što očekujemo to je Sinofarm cjepivo donirano iz Mađarske i ovo ostalo što bude dolazilo putem COVAX-a i EU mehanizama ali to su sve male doze koje kad rasporedite po entitetima i kantonima mi smo još uvijek daleko od masovne imunizacije. Dok ne budemo imali operativno 250 ili 300 tisuća cjepiva", kazao je koordinator za cijepljenje u Kantonu Sarajevo Ademir Spahić.

Osim obećanja, konkretnih poteza nema.

"Moramo ubrzati cijepljenje i da sam cijepljenjem i individualnim mjerama možemo prevenirati veliki četvrti val, odnosno osigurati da naša kvaliteta života krajem ljeta i na jesen bude neometana u onoj mjeri kako smo prije imali priliku", istaknuo je v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

Dok se jedni nadaju da će cjepivo doći, drugi su se cijepili izvan BiH.

Optimistične su prognoze, barem prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Da ćemo do kraja ove sedmice imati na isporukama milijun doza cjepiva i s dva milijuna doza cjepiva koje će biti u drugom kvartalu to je tri milijuna doza cjepiva. To će biti dovoljno za 50 posto stanovništva", istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Većina stanovništva još će čekati da BiH nabavi veće količine cjepiva. U međuvremenu se cijepe starije osobe, a u Kantonu Sarajevo cijepljenje starijih drugom dozom trajat će do 13. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close