Jedan od svjedoka u ovom postupku

Mašović: Ratko Mladić poslije ove presude nema više čemu da se nada

Danas je, istaknuo je, de facto, izrečena još jedna presuda „koje nismo u ovom trenu svjesni, ali potvrđivanje ove kazne i doživotnog zatvora Radovanu Karadžiću je ujedno i drugostepena presuda drugom ratnom zločincu Ratku Mladiću“.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2019. u 17:34 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pooštrena kazna je jedina pravna, poštena i točna kazna koja sljeduje za sva ona kaznena djela za koja je osuđen prvostepeno i drugostepeno potvrđen od strane Žalbenog vijeća Radovan Karadžić',  izjavio je Amor Mašović, koji se obratio novinarima u svojstvu, kako je kazao, jednog od 589 svjedoka koji su svjedočili u Haaškom tribunalu u postupku „tužitelj protiv ratnog zločinca Radovana Karadžića“.

Danas je, istaknuo je, de facto, izrečena još jedna presuda „koje nismo u ovom trenu svjesni, ali potvrđivanje ove kazne i doživotnog zatvora Radovanu Karadžiću je ujedno i drugostepena presuda drugom ratnom zločincu Ratku Mladiću“.

''Ratko Mladić poslije ove presude nema više čemu da se nada. Ja mu želim dug život. Mislim da je to i njegova nada da će dugo poživjeti, ali će poživjeti tamo gdje i Radovan Karadžić, iza rešetaka kamo i pripada'', kazao je Mašović, koji je član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe (INO) BiH.

Video:

Ali, dodao je on, ovaj povijesni dan mogao bi biti još više povijesni nego što jeste ako za sobom poluči ova presuda neke druge jako važne stvari za stabilizaciju ovog prostora, i Bosne i Hercegovine i regije.

''Pri tome prije svega mislim da bi ova presuda trebala biti posljednji trenutak u kome treba da reagira visoki predstavnik za BiH i da Parlamentu BiH i nama svima nametne zakon o zabrani negiranja genocida. Očigledno je da zahvaljujući onima koji danas podržavaju djela Karadžića, Mladića, udružene zločinačke petorke, odnosno šestorke iz takozvane Herceg-Bosne, očigledno je da oni takav zakon nikada neće prihvatiti'', istaknuo je Mašović.

Zato je, dodao je on, posljednji trenutak da to uradi visoki predstavnik za BiH i da se otvori ujedno proces određenih pravno-političkih ili političko-pravnih posljedica koje proizlaze iz životnog djela zločinca Karadžića, „dakle, pitanje opstanka entiteta nastalog na udruženom zločinačkom poduhvatu“.

''Jer Radovan Karadžić nije osuđen danas kao psihijatar i kao pjesnik, kako se predstavlja u Haaškom tribunalu. On je danas osuđen kao organ vlasti paratvorevine srpske republike BiH. On je danas osuđen pravosnažno kao vrhovni zapovijednik srpske vojske i predsjednik paratvorevine srpske republike BiH. To dakle mora biti pravno sankcionirano na taj način da će se otvoriti pitanje preustroja BiH, s jedne strane. S druge strane, današnja potvrđena presuda otvara nove rokove za sve žrtve, ne samo za 20 općina za koje je osuđen zbog progona, za genocid u Srebrenici, za faktički utvrđen genocid u području ovih sedam općina, iako on pravno nije verificiran, a on je povijesna činjenica'', naglasio je Mašović.     

Dakle, napominje Mašović, genocid u ovih sedam općina je povijesna činjenica.

''To je reklo prvostepeno vijeće, to je potvrdilo drugostepeno vijeće, jer su rekli da elementi kaznenih djela koja su počinjena u ovih sedam općina zapravo sadrže sve elemente kaznenog djela genocida, samo što nije moglo biti dokazano da su zločinci poput Karadžića i Mladića i ostalih imali tu genocidnu namjeru. To ne znači da oni tu namjeru nisu imali'', smatra Mašović.

Kaže da građani BiH koji su tu bili u razdoblju agresije vrlo dobro znaju kakva je ta namjera bila.

 Po Mašovićevim riječima, on ostaje povijesna činjenica, on nije pravno verificirana činjenica, ali to ne umanjuje značaj tih zločina.

Istaknuo je i da se otvaraju novi rokovi za sve žrtve u BiH, s obzirom na to da od danas teku novi rokovi za procese naknade štete za sve žrtve agresije, jer je ta šteta pričinjena kaznenim djelom, a danas je to kazneno djelo drugostepeno, odnosno pravosnažno potvrđeno.

''Za sve one koje su ranije sudovi odbijali u njihovim eventualnim zahtjevima protiv manjeg bh. entitat, danas su stvoreni uvijeti da ponovo pokrenu te postupke, odnosno po prvi put pokrenu postupke u kojima će tražiti nadoknadu zbog boli, zbog gubitka svojih najmilijih, zbog silovanja djevojčica, djevojaka, žena, staraca, zbog paljenja imovine, zbog uništenih vjerskih objekata, kulturnih dobara, zbog ove uništene Vijećnice 1992. godine... ''  naveo je Mašović, nakon što je u sarajevskoj Vijećnici prisustvovao javnom praćenju izricanja presude Radovanu Karadžiću.

To su, smatra on, neke važne posljedice koje bi trebale proisteci iz ove današnje pravosnažne presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.   

Kopirati
Drag cursor here to close