Tomislav Martinović

''Vijeće ministara smjestilo BiH u poziciju rezervata''

Vijeće ministara BiH će o ovoj odluci izjasniti u drugom krugu glasanja, nakon obavljenih konzultacija.
Vijesti / Flash | 28. 05. 2021. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH komentirao je odluku Vijeća ministara BiH.

''Smatram da je Vijeće ministara BiH odbijanjem odluke kojom bi bio omogućen režim ulaska stranaca koji su preboljeli Covid-19 u vremenu kraćem o šest mjeseci te onima koji su cijepljeni, svrstalo ovu zemlju u poziciju svojevrsnog rezervata bez presedana u Europi.

Propuštena prilika

Tim više što je izmjena režima ulaska stranaca uvjetovana od strane ministrice vanjskih poslova Bisere Turković ukidanjem viza za državljane Saudijske Arabije, iako nikakvih dodirnih točaka između ova dva pitanja nema, pa samim time ni opravdanja za ovakvo ponašanje ministrice Turković i ostalih bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH'', rekao je Martinović.

Kaže kako je duboko razočaran ovakvim ponašanjem jer je, smatra, na ovaj način propuštena prilika za spas turističke sezone u BiH, na koju je i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ukazao zaključcima s nedavne sjednice.

''Koliko će štete uzrokovati odbijanje bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH da po uzoru na europske i zemlje okruženja olakšaju ulazak turistima u BiH, vodeći računa i o zdravlju stanovništva BiH, osjetit će mnogi u BiH, od turističkih djelatnika, preko malih i velikih poljoprivrednih proizvođača, vlasnika smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta do zaposlenih u uslužnim djelatnostima, benzinskim crpkama i trgovinama te obrtnika koji proizvode i prodaju suvenire turistima'', kaže Martinović.

Bez kosenzusa

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH, uz četiri glasa protiv, nije postiglo konsenzus o donošenju izmjena i dopuna odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu koja je dopunjena na sjednici.

Vijeće ministara BiH će o ovoj odluci izjasniti u drugom krugu glasanja, nakon obavljenih konzultacija. Tako, sukladno ovoj odluci stranci koji su cijepljeni ili preboljeli koronavirus neće moći nesmetano ući u BiH.

Tijekom dana ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković iz vodeće bošnjačke stranke SDA je na svome Facebook nalogu optužila ministre iz HDZ-a BiH da blokiraju dolazak turista, dok su ministar pravde Josip Grubeša i ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević rekli da su bošnjački ministri blokirali odluku oko pojednostavljenja uvjeta za ulazak u zemlju.

Vijeće ministara je ranije odredilo da u BiH mogu slobodno ući njezini državljani kao i državljani susjednih zemalja Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Svi drugi mogu ući samo uz negativan PCR test koji je tri puta skuplji nego brzi antigenski test, a ne priznaje se niti potvrda o cijepljenju ili preboljelom Covid-19.

Katastrofalna odluka

Andrija Krešić prvi čovjek turističke zajednice HNŽ-a za medije je rekao kako je odluka katastrofalna te ne zna kuda sve ovo vodi.

Smatra da preko institucija i dalje treba ustrajavati da nam turisti normalno mogu dolaziti.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj kažđu da BiH ne prati zemlje u okruženju, te da je ova odluka loša.

Kopirati
Drag cursor here to close