Ostaj gdje jesi

Izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj: Obrana i Tužiteljstvo imali identičan stav

Davor Martinović, odvjetnik Zdravka Mamića, kazao je da su i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i obrana dali svoje očitovanje, a ono što nije čest slučaj u praksi jeste da su imali identičan stav u pogledu ispunjenosti.
Vijesti / Flash | 12. 08. 2021. u 15:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je održano ročište povodom zahtjeva Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića.

Davor Martinović, odvjetnik Zdravka Mamića, kazao je da su i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i obrana dali svoje očitovanje, a ono što nije čest slučaj u praksi jeste da su imali identičan stav u pogledu ispunjenosti, odnosno, neispunjenja uvjeta za izručenje.

Foto: Fena / Davor Martinović, odvjetnik Zdravka Mamića

''Tužiteljstvo i obrana zauzeli su jasan stav da ne postoji niti minimum zakonskih uvjeta koji bi mogli dovesti do izručenja Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj'', istaknuo je odvjetnik.

Znači, pojasnio je, postoje jasne zakonske obredbe kojih nije moguće dvosmisleno tumačiti, niti postoji mogućnost diskrecijske ocjene od strane bilo koga.

Ističe da je za djelo za koje se traži izručenje minimalno zaprijećena kazna šest mjeseci, a prema Konvenciji o ekstradiciji, prema zakonu i ugovoru o izručenju između BiH i Hrvatske, minimalno zaprijećena kazna je godinu dana, odnosno, četiri godine.

''Stoga, sva priča jednostavno pada u vodu. I nije uopće pitanje hoće li Zdravko Mamić biti izručen u Hrvatsku, već je pitanje zašto je uopće došlo do molbe za izručenjem jer je svima jasno, i pravnicima početnicima, da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje'', naglasio je Martinović.

Sudac za prethodni postupak, naveo je, spis će dostaviti Vijeću sa svojim mišljenjem, nakon toga će Vijeće donijeti rješenje na koje, opet, konačnu odluku donosi Apelacijsko vijeće Suda BiH.

Zaključio je da je vrlo teško prognozirati da li će to biti za 15 ili mjesec dana, jer nema zakonskog roka.

Kopirati
Drag cursor here to close