PJD

Maroko - Na parlamentarnim izborima "islamisti" na čelu s osvojenih 99 mjesta

Vijesti / Flash | 08. 10. 2016. u 10:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamisti PJD-a, na čelu koalicijske vlade već pet godina u Maroku, jučer su osvojili najveći broj mjesta na parlamentarnim izborima, prema privremenim rezultatima koje je objavilo ministarstvo unutarnjih poslova. Stranka pravosuđa i razvoja (PJD) je dobila 99 mjesta prema 80 njegovog suparnika Stranke autentičnosti i savremenosti (PAM), liberalna), prema privremenim rezultatima koji se odnose na 90 posto glasova.

Istikal, povijesna stranka borbe za neovisnost, dolazi na treći položaj s 31 mjestom, upravo ispred Nacionalno okupljanje nezavisnih (RNI), koji su dobili 30 mjesta. Zatim dolazi narodni pokret 21 poslanik, Ustavna unija (UC, 16), Unija socijalista narodnih snaga (USFP, 14, Snaga napretka i socijalizma (PPS,7), Demokratski i socijalni pokret (MDS, 3) i Federacija za demokratsku ljevicu (FDG, 2).

Stopa sudjelovanja se popela na 43 posto ili oko 6.750.000 glasača, precizirao je ministar unutarnjih poslova Mohammed Hassad na konferenciji za novinare organiziranoj u jednom velikom hotelu u glavnom gradu Rabatu. Hassad je pozdravio “transparentno” glasovanje i “njegov dobar tok”. On je odbio optužbe PJD-a, koji je krajem poslijepodneva osudio “pretjerivanje” i pokušaje prevara od strane “agenata vlasti” (funkcionera unutarnjih poslova) u korist PAM-a.

“Bez obzira na kritike pobjedničke stranke, poštovali smo uputstva njegovog Veličanstva da ostanemo neutralni u vezi svih političkih aktera, rekao je on.

Oko 90 mjesta, od 395 koliko broji Donji dom parlamenta ostaje da se popunjava, a ostatak rezultata će biti poznat ove subote, naveo je AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close