Zajednička suradnja

Marković: Nema slobodne i mirne Europe bez stabilnog Balkana

Vijesti / Flash | 02. 08. 2017. u 12:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Crne Gore Duško Marković ocijenio je danas da nema slobodne i mirne Europe bez stabilnog Balkana, što je u interesu Europe i SAD-a.

On je, u obraćanju na summitu Američko-jadranske povelje u Podgorici, istaknuo da su sigurnost, ekonomija i demokracija neraskidivo isprepletene, te podvukao da su pojačana zalaganja NATO-a i EU-a za Balkan vrlo dobrodošla, "jer europske i euroatlantske incijative nemaju alternativu".

"Svjesni smo izazova s ??kojima se suočava NATO, a kao nova članica spremni smo dati svoj doprinos", naglasio je Marković, napomenuvi pri tome kako je Crna Gora odlučno, od obnavljanja neovisnosti, koračala ka članstvu u NATO te kako je u tome nisu uspjeli odvratiti ni vanjski pritisci.

Po njegovim riječima, Crna Gora u NATO-u je dobra vijest i za regiju, jer je ona dokaz da se reforme isplate. Dodao je kako je ta zemlja spremna s prijateljima u regiji podijeliti iskustva i pomoći u okončanju euroatlantskih procesa integracije.

Dolazak potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea u Podgoricu, Marković je ocijeno dokazom čvrstine i ustrajnosti transatlantske veze, javio je Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close