Svjedoci

Maltretiranje zarobljenika u Potocima

Vijesti / Flash | 16. 03. 2016. u 16:19 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja petorici optuženih za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, Tužiteljstvo BiH je pročitalo iskaz svjedokinje koja je govorila o maltretiranju zatočenih u mjestima Meke i Potoci.

Dragica Gakić je u izjavi datoj Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2014. godine navela da su je dvojica vojnika Armije BiH (ABiH) 30. lipnja 1993. sa suprugom Antom zatvorila u podrum kuće u Potocima, da bi ih kasnije odveli u Meke (općina Mostar).

"Eno Ćurić je bio osoba koja se pitala tu. S njim je bio i Hećim. Tu su ljudi doživljavali teška fizička i psihička maltretiranja. Mene i muža nisu maltretirali", ispričala je Gakić, prenosi BIRN.

Prema njenim riječima, nakon deset dana su kamionom odvezeni u predionicu 'Đuro Salaj' da budu u živom štitu. Kako je kazala, tu su bili cijeli dan, a noć su proveli na ulici. Poslije dva dana, odvedeni su u Osnovnu školu u Potocima.

"Stanislav Kresić je bio sa mnom u zarobljeništvu, njega su posebno maltretirali. Željka Zovko je bila sa mnom, ležala je jer je bila nepokretna. Pričala je da je nepokretna jer su nju i njegog muža maltretirali", dodala je Gakić.

Enes Ćurić je, s Ibrahimom Demirovićem, Mehmedom Kaminićem, te Samirom Kresom i Hebibom Čopeljom, optužen za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od lipnja do prosinca 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović zapovjednik 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Na današnjem suđenju, Tužiteljstvo BiH je uložilo set materijalnih dokaza koji govore o proglašenju i ukidanju ratnog stanja u BiH, mobilizacije, kao i potvrde o registraciji civila iz Crvenog križa. Suđenje će se nastaviti 30. ožujka, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close