Prisluškivanje

Makedonsko tužiteljstvo traži pritvor za bivšeg premijera Nikolu Gruevskog

Vijesti / Flash | 29. 06. 2017. u 16:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makedonsko Specijalno javno tužiteljstvo najavilo je u četvrtak da će podnijeti novih 17 optužnica u vezi sa skandalom o prisluškivanju od prije dvije godine, kojima će biti obuhvaćene 94 osobe i sedam kompanija, prenose mediji.

Specijalna tužiteljica Katica Janeva nije imenovala osumnjičene osobe, ali je nagovijestila da one uključuju i bivšeg premijera i lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog i druge stranačke dužnosnike.

Radio Slobodna Europa u izdanju na makedonskom jeziku navodi kako će tužiteljstvo tražiti pritvor za Gruveskog, bivšeg šefa državne sigurnosti Sašu Mijalkova, bivše ministre Mileta Janakieskog, Gordanu Jankulosku i Elizabetu Kančesku-Milevsku i druge dužnosnike.

Kako je precizirala Janeva, optužnice su podignute u 18 predmeta.

Po njezinim riječima, tužiteljstvo će tražiti da se odredi pritvor za 18 osumnjičenih, među kojima su Gruveski, bivši šef državne sigurnosti Sašo Mijalkov, bivši ministri Mile Janakieski, Gordana Jankuloska i Elizabeta Kančeska-Milevska, glavni urednik televizije Sitel Dragan Pavlović Latas...

U slučaju "Talir", Janeva je rekla da je prije mjesec dana otvorena istraga o nezakonitom financiranju VMRO-DPMNE i da zato nisu podnijete optužnice, ali da se istraga nastavlja.

Ona je naglasila da je čvrsto uvjerena da će se tijekom sudskih postupaka dokazati da su optuženi krivi za kaznena dijela za koja se terete.

Janeva se obratila na konferenciji za novinare dan prije isteka roka od 18 mjeseci koliko je dano tom tužiteljstvu da podigne optužnice.

Skandal je izbio 2015. godine kada je objavljeno da su telefonski razgovori oko 20.000 osoba nelegalno snimljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close