Uložena žalba

Majke Srebrenice traže veći postotak odgovornosti Nizozemske

Nizozemski bataljun je znao da je 350 muškaraca, koje su poslali iz baze u Potočarima, u stvarnoj opasnosti od napada jedinica Vojske Republike Srpske i smrti. Međutim, Vrhovni sud je smanjio odgovornost Nizozemske s 30 na čak 10 posto.
Vijesti / Flash | 21. 01. 2020. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Anadolija /  Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uložili žalbu na presudu 

Predstavnici Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" u ponedjeljak su Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu uložili žalbu na presudu iz srpnja 2019. godine po kojoj je država Nizozemska odgovorna za 10 posto štete koju su pretrpjeli ožalošćeni.

Munira Subašić, predsjednica Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) da su u ponedjeljak uložili žalbu na jedan dio presude iz srpnja prošle godine, a koji se tiče postotka odgovornosti Nizozemske.

Podsjetila je da je Vrhovni sud Kraljevine Nizozemskog potvrdio prošle godine raniju presudu o djelomičnoj odgovornosti države Nizozemske za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi nizozemskog bataljuna u Potočarima nakon pada srebreničke enklave u srpnju 1995. godine.

Nizozemski bataljun je znao da je 350 muškaraca, koje su poslali iz baze u Potočarima, u stvarnoj opasnosti od napada jedinica Vojske Republike Srpske i smrti. Međutim, Vrhovni sud je smanjio odgovornost Nizozemske s 30 na čak 10 posto.

"Međutim, mi majke se nismo mogle složiti. Ne može se kazati da su oni odgovorni za jednu ruku ili jedan prst, a što je za ostalo? Ako znamo da su naša djeca bila pod zaštitom, da je nizozemski bataljun bio odgovoran za sve. Sudjelovao je u tome - predao je našu djeci zločincima, a oni su počinili što su počinili. Nismo se složili sa presudom", poručila je Subašić.

Podsjetila je da slučaj godinama vode odvjetnici Marco Gerritsen i Simon van der Sluijs.

"Pokušali su se dogovoriti s Vladom Nizozemskom o većem postotku iz presude. Prvi put su presudili na 30 posto, a na Vrhovnom sudu 10 posto. Važno je da su oni odgovorni i jedan posto jer je ovo prvi put u povijesti da je jedna zemlja odgovorna za svoje vojnike koje šalje u drugu zemlju", pojasnila je Subašić.

Podcrtala je da je za obitelji, koliko je važna odgovornost toliko je važna i odšteta.

"Ako ne budu dali odštetu onda to ostaje samo na papiru. Tako da smo mi jučer podnijeli zahtjev, predali smo u Strasbourgu. Strasbourg ne može poništit presudu nego smo samo tražili veći postotak odgovornosti", kazala je Subašić.

Prema njezinim riječima, u prikupljanju dokumentacije potrebne za žalbu pomogla su im i druga udruženja majki u BiH.

"Ovo se mora završiti za tri mjeseca. Znači, tri do šest mjeseci je rok", dodala je Subašić.

Vrhovni sud je u srpnju prošle godine potvrdio da je Dutchbat trebao ponuditi mogućnost boravka u bazi za 350 muškaraca.

Propustivši da to uradi, nizozemski bataljun im je uskratio mogućnost da ostanu izvan ruku vojske bosanskih Srba. Sud smatra da je ta šansa bila mala, ali ne i zanemariva.

Kopirati
Drag cursor here to close