Reagiranje

Mijatović osudila falsificiranje činjenica o zločinu u Tuzli

Ponovno svjedočimo još jednom pokušaju negiranja ili relativiziranja zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, kazala je Mijatović.
Vijesti / Flash | 06. 11. 2019. u 19:01 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava, Dunja Mijatović, osudila je promoviranje knjige u ministarstvu obrane Srbije koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji se dogodio na Tuzlanskoj kapiji u Bosni i Hercegovini u 1995. godini, priopćeno je u srijedu iz Vijeća Europe.

''Nažalost, ponovno svjedočimo još jednom pokušaju negiranja ili relativiziranja zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji koje su okarakterizirali kao takve Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine. Propagiranje falsifikata i dezinformacija u poslijeratnom kontekstu ozbiljno podriva sve napore na trajnom miru i pomirenju'', izjavila je Mijatović.

Prema njezinom mišljenu, Ministarstvo obrane Srbije organiziralo je promociju knjige koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji je odnio 71 život na Tuzlanskoj kapiji u BiH u svibnju1995.

Dalje navodi, kako, umjesto pružanja javne platforme za propagiranje stavova koji negiraju ratne zločine, politički čelnici i predstavnici u Srbiji ''moraju intenzivirati rad na borbi protiv imuniteta za ratne zločine, pružiti civilnim žrtvama rata pravične reparacije i podržati napore pomirenja u regiji u skladu s preporukama''.

''Iskreno suočavanje s prošlošću od suštinskog je značaja za pomirenje i konstruktivnu interakciju među zajednicama. Moje je duboko uvjerenje da mlade generacije u toj zemlji i u regiji zaslužuju da budu uvedene u duh mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja'' - izjavila je povjerenica Mijatović, priopćeno je iz Vijeća Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close