Nakon sastanka

Mahmutbegović: Potreban je zakon o upotrebi znakovnog jezika u FBiH

Zajednički je konstatirano da se u društvenoj zajednici i društvu u cjelini moraju učiniti dodatni napori s ciljem educiranja i podizanja svijesti građana o ovom obliku invaliditeta
Vijesti / Flash | 27. 07. 2018. u 12:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović upriličila je u petak sastanak s izaslanstvom Saveza udruženja gluhih i nagluhih Federacije Bosne i Hercegovine predvođenom tajnikom Saveza Sulejmanom Čakovićem. 

Predstavnici Saveza su potpredsjednicu informirali o načinu njihovog organiziranja, kao i sa činjenicom da na području Federacije, po njihovim procjenama, živi oko 28.000 ljudi s tim oblikom invaliditeta. Istaknuti su, nažalost, mnogi oblici diskriminacije koji su prisutni u društvenoj zajednici i svakodnevnici i koji gluhim i nagluhim osobama umnogome otežavaju životne prilike. 

Zajednički je konstatirano da se u društvenoj zajednici i društvu u cjelini moraju učiniti dodatni napori s ciljem educiranja i podizanja svijesti građana o ovom obliku invaliditeta koji, vrlo često i u većini slučajeva, nije "na prvu" uočljiv, te se upravo na taj način i otvara i širi prostor za moguće oblike diskriminacije i društvenog nerazumijevanja. 

''U podizanju društvene svijesti moraju biti uključeni svi relevantni subjekti i društvo u cjelini mora pokazati neophodan stupanj senzibiliteta prema ovoj kategoriji osoba sa invaliditetom'', istaknula je potpredsjednica Mahmutbegović. 

Tajnik Čaković je podvukao da je, zasigurno jedan od najuočljivijih oblika društvene diskriminacije prema gluhim i nagluhim osobama taj da u Federaciji BiH ne postoji zakon o upotrebi znakovnog jezika. Upravo iz te činjenice proizlazi čitav spektar diskriminacija koje gluhe i nagluhe osobe ili u potpunosti ili djelomično isključuju iz pojedinih društvenih tokova unutar njihovih životnih zajednica. 

''To je krajnje nedopustivo i hitno se mora pristupiti usvajanju zakonskog rješenja upotrebe znakovnog jezika u Federaciji BiH'', naglasio je tajnik Čaković. 

Potpredsjednica Mahmutbegović je radu i aktivnostima Saveza dala punu podršku te izrazila neophodnost hitnog rješavanja problema upotrebe znakovnog jezika u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

''Generalno se mora povećati društvena osjetljivosti prema ovoj ranjivoj kategoriji stanovništva uz stavljanje naglaska na jačanje kapaciteta školskih i edukativnih institucija prilagođenih gluhim i nagluhim osobama, kao i stvaranje boljeg i povoljnijeg gospodarsko-poslovnog ambijenta za poslovanje kompanija koje zapošljavaju i osposobljavaju gluha i nagluha lica'', zaključila je Mahmutbegović, priopćeno je iz Kabineta potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close