Suđenje Mahmuljinu

“El-Mudžahidin” je samostalno odlučivao i planirao

Nekadašnji pripadnik ovog odreda posvjedočio je da su s Armijom BiH samo koordinirali za vrijeme akcije.
Vijesti / Flash | 24. 04. 2019. u 17:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Obrane Sakiba Mahmuljina izjavio je da je Odred “El-Mudžahidin” samostalno planirao i odlučivao o borbenim djelovanjima u kojima je sudjelovao.

Nekadašnji pripadnik ovog odreda posvjedočio je da su s Armijom BiH samo koordinirali za vrijeme akcije.

“Armiju smo smatrali kao saveznike. Odred je bio druga vojska na zajedničkom zadatku s ABiH”, kazao je zaštićeni svjedok u nastavku iskaza započetog na prošlom ročištu, piše BIRN.

Rekao je da je Odred “El-Mudžahidin” uvijek inzistirao da dobije “teške objekte, koje pripadnici Armije prije nisu uspjeli da osvoje”.

Samostalno i neovisno

“Težili smo da uzmemo zadatak koji možemo samostalno da izvršimo, neovisno od drugih postrojbi… Nismo htjeli da ugrožavamo sigurnost naših boraca neizvršavanjem zadataka drugih postrojbi, što je nekad bio slučaj”, kazao je svjedok.

Prema njegovim riječima, Odred se nije pretpočinjavao drugim postrojbama ABiH.
On je potvrdio da su sudjelovali u akcijama na vozućkom ratištu u srpnju i rujnu 1995. godine.
Branitelj Nermin Mulalić predočio mu je plan napada na Pocjelovo, koji je zapovjednik  Abu Mali dostavio zapovjedništvu 35. divizije Trećeg korpusa ABiH. Svjedok je rekao da taj dokument ne odražava stvarni plan zadatka.

On je kazao da je Odred “El-Mudžahidin” u srpnju zarobio desetak srpskih vojnika i da ih je nakon ispitivanja predao Vojnoj policiji Trećeg korpusa.

Svjedok je naveo da je akcija “oslobađanja Vozuće” pokrenuta u rujnu i da je za Odred imala naziv “Bosna Bedr” po gradu u Saudijskoj Arabiji. Poznato mu je da je tu akciju ABiH nazvala “Farz”.
On je rekao da su pripreme i izviđanja počeli tri mjeseca ranije i da je na osnovu toga mudžahedinska vojna postrojba sastavila plan djelovanja.

Informacije nisu dostavljane Armiji

Koliko mu je poznato, Odred svoje informacije kao ni izvještaje nije dostavljao Armiji BiH, ali je o aktivnostima obavještavao “prijatelje” u inozemstvu s ciljem dobivanja financijske podrške.

Svjedok je kazao da se nekoliko dana po okončanju akcije na Vozuću, “El-Mudžahidin” počeo premještati sa takozvane lokacije “13. kilometar” u Bočinju (općina Maglaj).

On je izjavio da niko iz Armije BiH nije mogao utjecati na postavljanje zapovjednika u Odredu niti na njihovo razrješenje ili prezapovjedanje. Na pitanje kako bi reagirali da je neko pokušao uhtititi šejha, emira ili vojnog zapovjednika, svjedok je rekao da to ne bi dopustili, piše BIRN.

“Nismo dali da nam uhite ni običnog vojnika”, kazao je svjedok.

Mahmuljina, bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa ABiH, optužnica tereti da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. rujna 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.
Suđenje se nastavlja 8. svibnja, kada će Tužiteljstvo ispitati svjedoka.

Kopirati
Drag cursor here to close