Skupštinska pitanja

Magazinović: Jesu li policijski službenici osigurani?

Vijesti / Flash | 15. 05. 2017. u 09:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik SDPBiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazionović, nakon što je zastupničkom pitanjem u fokus javnosti stavio problem navodnog nepostojanja kolektivnog osiguranja za pripadnike OS BiH, reagirao je pitanjem za ministra sigurnosti Dragana Mektića nakon što su se informacije da ni službenici sa policijskim ovlaštenjem i zaposleni u agencijama za provođenje zakona nisu osigurani.

U priopćenju iz SDP-a se navodi da je Magazinović nedavno postavio pitanje ministrici obrane BiH Marini Pendeš vezano za indicije da pripadnici Oružanih snaga BiH Nedeljko Radić i Armin Salkić, koji su izgubili život u terorističkom napadu u Rajlovcu, nisu bili osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja. Iako službeni odgovor na ovo i druga pitanja vezana za brigu za obitelji poginulih još uvijek nije stigao, u medijima se pojavila informacija da je iz Ministarstva obrane BiH potvrđeno da pripadnici OS BiH nemaju kolektivno osiguranje.

Istovremeno su se u javnosti pojavile, za sada službeno nepotvrđene informacije, o tome da i zaposleni u agencijama za provođenje zakona nisu osigurani po ovom osnovu. Zastupnik Magazinović odmah je reagirao i obratio se ministru sigurnosti Draganu Mektiću sa zahtjevom za odgovor na pitanje jesu li službenici sa policijskim ovlaštenjima, kao i drugi uposleni u agencijama za provođenje zakona osigurani po osnovu kolektivnog osiguranja.

U obrazloženju pitanja, između ostaloga, Magazinović navodi da se radi o osobama čiji je posao složen, odgovoran, a nerijetko i opasan, te je veoma važno da Parlament BiH, ali i javnost dobije jasnu sliku uslova u kojima obavljaju svoje radne zadatke, a čiji je jedan segment i postojanje ili nepostojanje osiguranja, navodi se u priopćenju iz SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close