Zaštita životinja

Lutalice 'natjerale' Vladu da izmjeni zakon

Vijesti / Flash | 16. 12. 2015. u 17:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada prihvatila je danas inicijativu za izmjenu članova 28. i 30. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koju će dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Naime, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja je Federalno pravobranilaštvo dostavilo na izjašnjenje dvije tužbe fizičkih osoba protiv Federacije BiH, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Vlade Županije Sarajevo i Općine Centar Sarajevo radi naknade štete zbog ujeda pasa lutalica. Jednom od presuda Općinskog suda u Sarajevu je dosuđen iznos na ime naknade štete u visini 3.100 KM.

Kako bi bila izbjegnuta pravna i svaka druga odgovornost institucija FBiH, bilo je nužno da Vlada pokrene inicijativu za izmjenu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Odredbom člana 28. stav 4. Zakona propisano je da sklonište za životinje osniva fizička ili pravna osoba, jedinica lokalne samouprave, općina, grad, županija ili entitet, dok je odredbom člana 30. propisano da skloništa i higijenske servise financiraju proračuni entiteta, županija, gradova i općina.

Vlada FBiH je usvojila mišljenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja da je članovima 28. i 30. ovog zakona utvrđena obveza entiteta da osniva i financira skloništa i higijenske servise. To je u suprotnosti s Ustavom FBiH koji propisuje da je u isključivoj nadležnosti županijskih vlasti utvrđivanje politike koja se tiče reguliranja i osiguravanja javnih službi, a što je u konkretnom slučaju i služba koja bi se brinula o napuštenim psima.

Dakle, županije su jedine ovlaštene da utvrđuju ove politike, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close