Lukač

'U BiH još destine paradžemata, strah od terorističkih napada'

''Znamo da je proteklih godina u BiH bilo više terorističkih akata, koji su nažalost odnijeli i živote. Sve što se događalo proteklih godina nije isključeno da se neće dogoditi i u nekom narednom periodu.''
Vijesti / Flash | 19. 04. 2019. u 13:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač tvrdi da u Bosni i Hercegovini postoji strah od terorističkih akata, jer, kako ja naveo, još uvijek postoje "desetine paradžemata u kojima se uglavnom nalaze pripadnici vehabijskog pokreta koji ne poštuju zakone ove zemlje". 

''Znamo da je proteklih godina u BiH bilo više terorističkih akata, koji su nažalost odnijeli i živote. Sve što se događalo proteklih godina nije isključeno da se neće dogoditi i u nekom narednom periodu. Svi teroristički napadi u BiH ranije su došli od tog pokreta i ne možemo da zanemaramimo i zaboravimo njihove aktivnosti, kao i povratak sa sirijskog, iračkog i ratišta bliskog istoka, povratak džihad ratnika, koji su otišli iz BiH i taj broj je veći nego iz bilo koje druge europske zemlje'', rekao je Lukač. 

Mnogi od tih ljudi su se, kaže, već vratili, neki čekaju da budu deportirani u BiH, a nedavno je osobe koje su prepoznate kao potencijalni terioristi u BiH deportirala i Njemačka. 

''Sve to MUPRS-a, njegova Uprava za borbu protiv terorizma, intenzivno prati, razmjenuje podatke s partnerskim službama kako bi imali pod kontrolom sve one koji bi mogli napraviti neki teororistički plan u BiH'',  rekao je.

U pauzi radionice na temu "Prevencija radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma – institucionalni pristup Vlade Republike Srpske“, koju je organiziralo je MUPRS-a, podsjetio je da je entitetska vlada 2016. godine donijela Akcijski plan o borbi protiv terorizma i ekstremizma, a iste godine je formirano koordinacijsko tijelo za nadzor povođenja tog dokumenta. 

Time se, kaže, daje doprinos velikoj svjetskoj koaliciji za borbu pritiv terorizma i ekstremizma, a saurađuju sa svim sigurnosnim i obavještajnim agencijama u BiH po pitanju razmjene informacija o ljudima koji mogu biti potencijalni teroristi.


Kopirati
Drag cursor here to close