Pokušaj linča

Lukač: Napad na Vučića je organiziran; to nisu samo članovi navijačke skupine

Vijesti / Flash | 11. 07. 2015. u 16:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da ne zna na osnovu kojih informacija je srbijanski premijer Aleksandar Vučić zaključio da se, prilikom napada na njega danas u Potočarima, "samo radilo o nekim navijačkim grupama“, već smatra da je možda riječ i organiziranom napadu.

Sve to treba se ispitati u istrazi, a Lukač očekuje da ona bude sveobuhvatna i da se u nju uključe sve nadležene službe.

Lukač koji smatra da je na Vučića danas u Potočarima "pokušan linč“, a svi koji su u tome sudjelovali moraju odgovarati.

''Imali smo informacije da dolaze neke navijačke skupine iz Sandžaka i da će biti dosta agresivni prema Vučiću. Možda je na osnovu toga zaključio. Tu se ne radi samo o navijačkim skupinama. Kada pregledate snimke, vidi se da se ne radi samo o navijačima, već mnogo većem broju ljudi koji su krenuli prema njemu'', rekao je Lukač.

On sumnja da se možda radi o isceniranom incidentu sijanja ''zle krvi između Bošnjaka i Srba“ te da je to bio napad na srbijanskog premijera, pruženu ruku pomirenja, i na majke Srebrenice, koje su istaknule da je time pogaženo i njihovo dostojanstvo.

Naveo da je Vučić pokazao da hrabar čovjek, jer je zanemario sve sigurnosne procjene koje su govorile da bi moglo doći do napada te da to pokazuje koliko mu je stalo da dođe do pomirenja Srba i Bošnjaka i odnosa BiH i Srbije.

''Riskirajući svoju glavu on je došao u Potočare, bez obzira na sve te sigurnosne informacije'', naveo je ministar unutarnjih poslova RS-a i dodao da se na sreću sve završilo "bez mrtvih glava kako su neki očito isplanirali da ih bude“.

Na jednom od snimaka iz Potočara se vidi, kazao je, da je jedna osoba zadržana, nakon napada na Vučića, te da je oko vrata imala akreditaciju, ali ju je zloupotrebila i bila jedan od napadača na srbijanskog premijera.

Lukač je na press-konferenciji za novinare u Banja Luci dodao da su imali procjene da bi Vučić mogao biti ugrožen u Srebrenici, ali da Direkcija za koodinaciju policijskih tijela BiH nije dopustila da entitetska policija osigurava Vučića u dijelu koji je u njihovoj nadležnosti.

Tvrdi da su pripadnici specijalne policije MUPRS-a spriječili veće incidente, jer su bili u civilu u masi, na što su se odlučili zbog procjene ugroženosti sigurnosti Vučića i time spriječili veći napad na srbijanskog premijera.

Pohvalio je reakciju reisu-l-uleme Huseina Kavazovića koji je smirio situaciju, nakon što je napadnut Vučić.

Podsjetio je da je MUPRS-a s više od 1.200 policijaca bio angažirano na osiguranju komemoracije i trase do Potočara, dok je unutarnje osiguranje mezarja i visoka izaslanstva osiguravala Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

On je kazao da ostaje da se vidi tko će biti odgovoran za sve što se dogodilo danas u Potočarima i da li Direkcija u svom kapacitetu može osiguravati ovakav skup.

Ministar unutarnjih poslova RS-a je dodao da nakon ovog incidenta, nije zabilježen nijedan drugi na srebreničkom području.

Kopirati
Drag cursor here to close