Povlačenje Isafa?

Loya Jirga odobrila sporazum o sigurnosti s SAD-om; Talibani osudili odluku

Vijesti / Flash | 24. 11. 2013. u 16:00 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije tisuće i pet stotina delegata Loya Jirge, velike afganistanske tradicionalne skupštine, odobrilo je u nedjelju sporazum o sigurnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, za koji je predsjednik Hamid Karzai rekao da je spreman da ga potpiše, uz niz uvjeta.

Ovaj sporazum su "odobrili članovi Loya Jirge", izjavio je Fazul Karim Imak, potpredsjednik velike skupštine koja zasjeda u Kabulu od četvrtka.

''Loya Jirga traži od predsjednika da se ovaj sporazum donese prije kraja 2013. godine'' dodao je on, malo nakon što je 50 odbora jednoglasno odobrilo sporazum, nakon četiri dana rasprava.

Ovaj bilateralni sporazum o sigurnosti (BSA) treba da definira modalitete američke vojne nazočnosti u Afganistanu nakon povlačenja 75.000 NATO-ovih vojnika (Isaf), krajem 2014. godine, što izaziva strah od rasplamsavanja sukoba u zemlji, u dijelu koji kontroliraju talibani.

Nakon nekoliko mjeseci napornih pregovora, Kabul i Washington su se složili ovaj tjedan o sadržaju sporazuma.

Međutim, u četvrtak, na otvaranju Jirge, predsjednik Karzai je priopćio da sporazum, koji još treba da odobri parlament, će moći biti donesen nakon predsjedničkih izbora predviđenih za 5. travanj.

Washington je dao na znanje da dodatno odugovlačenje nije "ni praktično ni zamislivo" i ostavio je mogućnost prijetnji potpunog povlačenja američkih trupa.

U nedjelju, u završnom govoru velike skupštine, Karzai nije jasno rekao hoće li moći ponovo razmotriti svoju odluku o donošenju sporazuma nakon izbora, na kojima on ne može sudjelovati jer mu zakon ne dozvoljava treći mandat.

Međutim, on je rekao da je spreman "prihvatiti" odluku Jirge i potpisati BSA, spominjući prethodne uvjete.

''Ovaj sporazum treba nas voditi k miru, ako ne ovo će biti katastrofa'', rekao je on.

''Amerikanci moraju surađivati, sudjelovati u mirovnom procesu - s talibanskim pobunjenicima'', naglasio je on.

Pokušaji mirovnih pregovora s pobunjenicima, u kojima su sudjelovale Sjedinjene Američke Države, nisu trenutno doveli do konkretnih rezultata. Talibani odbijaju da razgovaraju s Karzaijem, kojeg oni ne priznaju legitimnim i kojega smatraju "marionetom" Washingtona.

Afganistanski predsjednik je također rekao da Sjedinjene Američke Države treba da prekinu sa svim vojnim operacijama u kojima gađaju afganistanske domove, što je prema njemu, kršenje afganistanskog suvereniteta.

''Ako se Sjedinjene Američke Države okrenu na naše kuće, još jednom, neće biti sporazuma'', izjavio je on na tribini Loya Jirge, u velikoj sali u kampusu Politehničke škole, u zapadnom dijelu glavnog afganistanskog grada.

On je istaknuo da će nastaviti razgovore s Washingtonom o sporazumu, i uz rizik da će izazvati nestrpljenje kod svoje najveće financijske i vojne podrške.

''Ja ću nastaviti raditi na sporazumu, ja ću nastaviti pregovarati'', rekao je on.

Talibani osudili odluku

Talibanski pobunjenici "oštro su osudili" u nedjelju odluku Loya Jirge, velike afganistanske tradicionalne skupštine, da se odobri bilateralni sporazum o sigurnosti između Kabula i Washingtona.

''Islamski emirati Afganistana (naziv koji su upotrebljavali talibani dok su bili na vlasti) oštro osuđuju ovu marionetsku Loya Jirgu i njenu odluku'', izjavili su pobunjenici u saopćenju upućenom novinskoj agenciji AFP.

''Ovu Jirgu je sazvala marionetska vlada Kabula da služi američkim interesima i svi njeni delegati su ili zaposlenici vlade ili američki plaćenici'', dodali su pobunjenici, koje je svrgnula s vlasti 2001. godine vojna koalicija koju su predvodile Sjedinjene Američke Države.

Talibani su već prošli tjedan upozorili pripadnike Jirge da će oni biti smatrani "metama" ako se usvoji ovaj sporazum.

Dvije tisuće i pet stotina delegata ove skupštine je u nedjelju odobrilo u Kabulu bilateralni sporazum o sigurnosti (BSA), koji treba definirati modalitete američkog vojne nazočnosti u Afganistanu nakon povlačenja 75.000 NATO-ovih vojnika krajem 2014. godine.

Sporazum treba usvojiti afganistanski parlament, a zatim da ga proglasi predsjednik Hamid Karzai.

Kopirati
Drag cursor here to close