Loše funkcioniranje RTV-a

Lovrinović: Nećemo odustati od RTV kanala na hrvatskom jeziku

Vijesti / Flash | 31. 07. 2017. u 18:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović izjavio je danas u Sarajevu da ova stranka neće odustati od zahtjeva za uvođenje RTV kanala na hrvatskom jeziku, ističući da to pitanje nema veze s lošim funkcioniranjem RTV sustava. Prema njegovim riječima, HDZ nije sudjelovao u razgrađivanju javnog RTV sustava u BiH, niti je mogao doprinijeti neprovođenju zakona koji tretira rad sustava, piše Srna.

"Naprotiv, HDZ je radio sve da se omogući provođenje Zakona o ?avnom RTV sustavu", rekao je Lovrinović novinarima, podsjećajući da je Zakon 2005. godine nametnuo visoki predstavnik.

Lovrinović je danas predsjedavao konstitutivnom sjednicom Interresorne radne za analizu primjene Zakona o ?avnom RTV sustavu BiH.

"Osobno mi je odavno jasno, što nije stav današnje komisije, da je zakon neusprovodiv i da je najveći uzrok loše situacije u kojoj se danas nalazi RTV sustav, odnosno servisi", istaknuo je Lovrinović. Smatra da je rješenje u donošenju novog zakona koji bi na novim principima postavio odnose u sistemu. "Do sada za to nije bilo raspoloženja unutar Parlamentarne skupštine BiH, ni resornom ministarstvu", rekao je Lovrinović, navodeći da je lošoj situaciji najviše doprinio Upravni odbor RTV sistema jer nije posvećivao dovoljnu pažnju neprovođenju zakona.

Prema Lovrinovićevim riječima, sve to je dovelo da Odbor sustava ne može funkcionirati, a javni RTV servisi se međusobno optužuju kada su u pitanju međusobna dugovanja.

"Ne zna se do koje se godine došlo, koji je iznos u pitanju, entitetski emiteri optužuju BRHT da je dužan njima", naveo je Lovrinović. On je najavio da će članovima Interresorne radne grupe ponuditi svoje viđenje primjene zakona o ?avnom RTV sistemu i što je dovelo do toga da sistem skoro u potpunosti ne funkcionira. Interresornu radnu grupu u svibnju je formiralo Vijeće ministara BiH na osnovu zaključka Parlamentarne skupštine BiH donijetog prije više od godinu dana.

Devetočlanu radnu grupu čine predstavnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Odbora ?avnog RTV sustava. Lovrinović je rekao da bi naredna sjednica Interresorne radne grupe, do koje bi njeni članovi trebalo da analiziraju primjenu postojećeg zakona, trebala održati krajem kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close