Otkrijte ga

Lov na blago Hercegovine otkrio pravo malo bogatstvo

Vijesti / Flash | 24. 08. 2017. u 09:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Najlakše je šutjeti, a iz šutnje se svašta može zaključiti. Razgovor je jedini način da mi kao zajednica, pogotovo u ovoj maloj državi, dođemo do pozitivnih stvari u budućnosti'', jedan je od komentara na interaktivni seminar o kulturi i miru ''Lov na blago Hercegovine'', na kojem su u travnju sudjelovali mladi iz Mostara, Čapljine i Nevesinja.

"Lov na blago Hercegovine" podržao je USAID-ov projekt PRO-Budućnost, kojeg implementira Catholic Relief Services (CRS) u partnerstvu s Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

U projektu je sudjelovala 21 osoba iz Nevesinja, Čapljine i Mostara koje su kroz kulturno-povijesnu turu i sudjelovanje u igrama i upoznale djelić blaga usred kojega žive.

Često ne primjećujući bogatstva kojima su okruženi, mladi su kroz ovaj projekt produbili shvaćanje važnosti i poruka znakova zajedništva.

Sudionici projekta, od kojih su neki po prvi put posjetili neke druge dijelove svoje zemlje, nisu krili svoje zadovoljstvo. Svi odreda rekli su kako je riječ o pozitivnoj i poučnoj stvari.

''Bio je ovo super način za međunacionalno zbližavanje i istraživanje o našoj državi koja skriva pravo blago", komenatar je jedne sudionice dok drugi navode kako su, osim što su otkrili blago oko sebe, otkrili njega i u sebi.

''Naučili smo puno toga o našem blagu, ne samo materijalnom, već i onom koje nosimo u sebi. Mi svi skupa smo blago", prokomentirali su doživljeno.

Inga Kotlo, nositeljica projekta, koja je skupinu usmjeravala u ovom zanimljivom lovu, rekla je kako je seminar o kulturi i miru iznjedrio pregršt informacija o miru i njegovim graditeljima, kao i o kulturnom i prirodnom bogatstvu koje nas okružuje.

''Rezultat projekta se, osim u stečenim znanjima i prijateljstvima i odličnim ocjenama u evaluacijskim listićima, ogleda i u 'Mozaiku multikulturalnosti' kojem su svi sudionici dali doprinos kroz fotografije i kratke eseje, te u nizu kreativnih ostvarenja nastalih tijekom radionica 'Prijestolnica mira' i 'Moj idealni spomenik miru''', rekla je Kotlo.

Istaknula je kako je ''Lov'' ponudio priliku mladima da budu aktivni sudionici i proizvođači a ne samo pasivni primatelji informacija.

Naime, mladi su osmislili svoju viziju grada mira te spomenika miru, a, što je najvažnije, izgradili su pozitivne spomenike u sebi.

''Treba mijenjati individualni pristup i kolektivnu svijest. Najlakše je šutjeti, a iz šutnje se svašta može zakljulčiti. Ali razgovor je jedini način da mi kao zajednica, u ovoj maloj državi, dođemo do nekih pozitivnih stvari u budućnosti'', rekla je jedna sudionica projekta.

Većina mladih naglasila je kako je pozitivno to što su uspjeli čuti kako drugi gledaju na podneblja u kojima oni žive te kako je nevjerojatno iskustvo razotkriti povijesno blago koje se krije na područjima obuhvaćenim projektom.

Naime, glavni cilj projekta bio je mladim ljudima iz različitih općina Hercegovine kroz ovakvo druženje približiti multikulturalnost i bogatstvo podneblja u kojem žive, te doprinijeti uvažavanju međusobnih razlika i sličnosti.

''Možemo zaključiti da je cilj u velikoj mjeri ostvaren, imajući na umu interaktivnu atmosferu i pokazanu želju za istraživanjem i diskusijom o temama kako što su kultura sjećanja, izgradnja mira, te uvažavanje i svojevrsno slavljenje različitosti. Istraživanje 'blaga' triju općina je izazvalo oduševljenje", rekla je Kotlo.

Organizatori i sudionici, kako navode, čvrsto vjeruju da informiranje kroz ugodan dijalog i zajedničko posjećivanje "blaga", odnosno doživljaj iz prve ruke, motivira mlade osobe na buduće kritičko razmišljanje i razbijanje predrasuda o ljudima pored njih.

''Jedna od važnijih naučenih lekcija iz projekta 'Lov na blago Hercegovine' jeste da mala okupljanja u situaciji približnoj svakodnevnici mogu učiniti da se osobe iz različitih sredina i s različitim etničkim, nacionalnim, religijskim i drugim identitetskim karakteristikama 'otvore' i bolje upoznaju, te dozvole dublje istraživanje ustaljenih mišljenja i osjetljivih tema'', naveli su organizatori-volonteri koji i sami žive u tri spomenute općine: Darel Kapetanović (Čapljina), Jasmina Pošković (Mostar), Sanjin Fajić (Mostar), Miljan Buha (Nevesinje) i Inga Kotlo (Mostar).

Iako je projekt ''Lov na blago Hercegovine'' formalno okončan, on može živjeti i dalje jer organizatori pozivaju sve zainteresirane da u inbox Facebook stranice pošalju fotografiju te kratki dojam o blagu Hercegovine koje su samostalno ''otkrili'' i na taj način ga podijele s drugima.

Fotografije i potpisane tekstove organizatori će uvrstiti u već postojeći Facebook album ''Mozaik multikulturalnosti'' kojim se želi proslaviti i promovirati prirodno i multikulturalno bogatstvo našeg podneblja.

Kopirati
Drag cursor here to close