Zbog Dana RS

Ljevica traži ostavku Marine Pendeš i poručuje: HDZ sa SNSD-om razbija BiH

Vijesti / Flash | 04. 01. 2017. u 18:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić reagirajući na vijest da je ministrica obrane BiH Marina Pendeš odobrila sudjelovanje pripadnika OS BiH na proslavi neustavnog praznika 9. siječnja u Banja Luci poručuje da bi Pendeš zbog ovoga morala podnijeti ostavku.

''Čak bi se dalo govoriti i o kaznenoj odgovornosti, kao pomagača, u slučaju koji vodi Tužiteljstvo BiH po pitanju provođenja referenduma u RS-u. Politički, ovo je očekivan potez HDZ-a i hadezeovaca prema politici Milorada Dodika! Kome to do sada nije bilo jasno i tko je na takvu politiku “zatvarao oči”, valjda je sada “progledao'', naglašava Komšić.

''Odluka ministrice Marine Pendeš je jedan u dugom nizu dokaza da HDZ radi jednako na razbijanju BiH kao i Milorad Dodik. Samo SDA ne vidi, tj. ne želi da vidi, da je to tako i uopće ne treba bit iznenađen ako i dalje nastave ispunjavati predizoborna obećanja Dragana Čovića.

Bilo bi moralno da Marina Pendeš podnese ostavku nakon ovoga i da se izabere nova osoba na mjesto ministra obrane. Međutim, to se neće dogoditi, stoga bi trebalo cijelo Vijeće ministara smijeniti izabrati novo koje neće raditi na razbijanju zemlje. Pendeš je ovu odluku donijela i u ime svojih koalicijskih partnera.

Mi u Građanskom savezu već mjesecima govorimo da je HDZ opasniji po zemlju od SNSD-a jer ima podršku službenog Zagreba, a i većine u EU. Da nije tako do sada bismo valjda čuli jedan demantij iz Zagreba ili Bruxellesa'', poručio je Reuf Bajrović, predsjednik Građanskog saveza BiH.

I SDP će tražiti ostavku Marine Pendeš, priopćeno je iz te stranke.

''Odluka ministrice obrane BiH Marine Pendeš da odobri sudjelovanje pripadnika OS BiH na proslavi neustavnog praznika 9. siječnja u Banja Luci još jedan je primjer na koji način funkcionira i djeluje osovina Milorad Dodik – Dragan Čović, kazao je za TV1 politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić'', komentirajući spornu odluku.

“Sve se događa uz prešutnu suglasnost Predsjedništva BiH, koje je glavni-zapovijedni i vrhovni zapovjednik OS BiH”, dodao je on.

S druge strane, istaknuo je, apsurdno je da resorna ministrica uvlači OS BiH u političku igru, prije svega, vlasti u RS.

“Ona ovim odobravanjem negira odluku Ustavnog suda BiH, a valjda bi OS BiH, prije svega, trebalo da štite državu BiH i njene institucije. Ako netko misli da vojska, odnosno OS BiH, koje će Dodik, Čović ili Izetbegović pomjerati kao političke piune, mogu sutra biti punopravna članica NATO-a, svi zajedno imamo ozbiljan problem”, upozorio je Mašić.

SDP BiH će najvjerojatnije tražiti smjenu ministrice Pendeš, kao i odgovornost članova Predsjedništva BiH, koji ni o ovom pitanju nemaju stav.

Kopirati
Drag cursor here to close