Manjine

Ljaljić: Hrvatska blokada će imati najmanje tri štetne posljedice

Vijesti / Flash | 14. 12. 2016. u 19:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska blokada otvaranja poglavlja 26 u pregovorima Srbije s EU-om imat će najmanje tri štetne posljedice, rekao je u srijedu srbijanski ministar trgovine i turizma i potpredsjednik vlade Rasim Ljajić.

Komentirajući otvaranje poglavlja 5 i 25, te blokadu poglavlja 26, Ljajić je rekao da je taj potez Hrvatske "čisto demonstriranje privilegiranog položaja zbog njezina članstva u EU".

"Blokada Hrvatske će imati najmanje tri štetne posljedice", rekao je Ljajić koji smatra da blokada nanosi štetu bilateralnim odnosima, hrvatskoj manjini u Srbiji i stavu srbijanske javnosti prema EU-u.

"Nanijet će ogromnu štetu ukupnim bilateralnim odnosima dviju zemalje, a utjecat će i na odnos javnosti i građana Srbije prema EU, jer će se zbog ovakvog uvjetovanja povećati broj onih koji se protive ulasku u EU" rekao je Ljajić.

On je u izjavi agenciji Tanjug rekao da se se blokadom hrvatska manjina u Srbiji "navodno štiti, a u biti joj se čini najveća šteta", jer je u uvjetima zaoštrenih odnosa između dviju država "teško očekivati da se mogu unaprijeđuvati prava bilo koje manjine".

Ljajić je 2004. kao tadašnji ministar za manjine potpisao Međudržavni sporazum o zaštiti nacionalnih manjina između Srbije i Hrvatske, prenosi Hina.

Po Ljajićevoj ocjeni, blokada poglavlja 26 zbog navodnog inzistiranja Hrvatske na zaštiti prava manjina "nema nikakve veze sa zaštitom prava manjina, već je prije svega čista demonstracija prednosti i privilegiranog položaja zbog članstva u EU".

Podsjećajući da u Srbiji živi 26 nacionalnih manjina, Ljajić se pita "je li moguće da se samo jedna od njih suočava sa problemima u obrazovanju, ili je posrijedi nešto drugo".

Tvrdi da je u području ljudskih i manjinskih prava u Srbiji "ostvaren najveći napredak u posljednjih 16 godina" i poručuje da je Srbija spremna sva otvorena pitanja rješavati bilateralno, kroz aktiviranje mješovitog povjerenstva za manjine predviđenog međudržavnim sporazumom.

Kopirati
Drag cursor here to close