RH ne može blokirati

Ljajić: Hrvatska ne može ništa, ako su nam ostale zemlje EU saveznici

Vijesti / Flash | 21. 07. 2016. u 13:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik vlade Srbije Rasim Ljajić smatra da Hrvatska neće moći blokirati Srbiju na europskom putu ukoliko Srbija surađuje s Bruxellesom i kao saveznike ima preostale zemlje EU.

"Ako imate 27 zemalja na jednoj strani, koje su vam saveznik u procesu pridruživanja, Hrvatska neće moći ništa učiniti, bez obzira na njihovo krajnje neprincipijelno ponašanje", ocijenio je Ljajić u izjavi novinarima u povodu najnovijih "prijetnji" iz Hrvatske, nakon otvaranja poglavlja 23. i 24.

Ljajić je istaknuo da Srbija ne treba ući u verbalni sukob koji očito u Hrvatskoj neki žele izazvati i primijetio da je Srbija uvijek tema tijekom predizbornih kampanja u Hrvatskoj.

"I da ne znate što se događa, lako ćete zaključiti da je u pitanju predizborna kampanja u Hrvatskoj, to se događalo i prošle godine. Srbija postaje tema kad god su izbori u Hrvatskoj, svi se utrkuju u izjavama koje će davati protiv Srbije jer to donosi političke poene", rekao je Ljajić.

Naveo je da je obveza Srbije da uradi sve što je u interesu zemlje u procesu pridruživanja Europskoj uniji, jer se tako na učinkovitiji način osiguravaju neovisno pravosuđe i brži postupci pred sudovima, a stvara se i pravna sigurnost za dolazak stranih investitora, javlja Tanjug.

Podsjetimo, Srbija je u ponedjeljak u Bruxellesu otvorila pregovore u dva ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava i poglavlju 24 Sloboda, pravda i sigurnost, koja će biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa.

Za otvaranje poglavlja 23 Hrvatska neko vrijeme nije davala suglasnost tražeći jamstva da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu suradnju s Haškim sudom.

U zajednička pregovaračka stajališta EU-a ušla je na hrvatski zahtjev formulacija kojom se ističe "potreba za regionalnom suradnjom i dobrosusjedskim odnosima u procesiranju ratnih zločina, uključujući i cilj da se izbjegne sukob nadležnosti".

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač poručio je u srijedu Srbiji da istražuje zapovjednike srpskih snaga koji su bili uključeni u agresiju na Hrvatsku umjesto da najavljuje nove istrage protiv hrvatskih branitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close